На захтев САД, Норвешка, тренутно председавајућа Саветом безбедности, заказала је седницу о ситуацији у Украјини. Русија сматра дискусију о руским трупама на руској територији мешањем у њене унутрашње ствари.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја приметио је да су САД у свом предлогу о сазиву седнице указали да „сматрају да је распоређивање руских трупа на руској територији претња међународном миру и безбедности“. Руски дипломата је то назвао мешањем у унутрашње ствари Русије.

-Ово није само неприхватљиво мешање у унутрашње ствари наше државе, већ и покушај да се међународна заједница доведе у заблуду око правог стања ствари у региону, као и о узроцима тренутне глобалне напетости, рекао је стални представник Руске Федерације.

Небензја је саопштио да се Русија не плаши да разговара на ову тему, али му није јасно шта је задатак ове седнице. Он је одбацио тврдње да се на руско-украјинској гранции налази 100.000 војника.

-Желео бих да поставим питање, не само нашим америчким колегама, већ и онима који су то поменули: одакле та цифра од 100.000 војника који се налазе, како тврдите, на руско-украјинској граници? Ми никад ту цифру нисмо назвали нити потврдили, рекао је Небензја.

Руска војска се налази тамо где треба да се налази, а не на украјинској граници, истакао је дипломата.

-Запад не наводи никакве доказе о намерама Русије око Украјине и сам диже тензије, додао је он, нагласивши да је ово још један покушај да се забије клин између Москве и Кијева.

План Запада је, по његовим речима, да се не дозволи братски суживот Русије и Украјине ради слабљења Москве. Како је навео, Русија и Украина би живели у духу добросуседства и сарадње, да се Запад није умешао 2014. године.

Небензја је упозорио Украјину: саботажа Минског споразума може се лоше завршити – Украјина сама себе може уништити. По његовим речима, украјинска криза има само једну димензију – унутрашњу.

-Ситуација се може исправити само кроз реализацију Минског споразума од стране Кијева, који предвиђа директан дијалог са Доњецком и Луганском, рекао је Небензја.

Међутим, он није искључио провокацију Украјинске стране против ДНР и ЛНР.

Представник Украјине при УН саопштио је да Кијев не планира војну офанзиву у Донбасу или на Крим. Како је истакао, мирно решење конфликта нема алтернативу. У вези с тим, он је изразио спремност Украјине за дијалог са Русијом, за директан дијалог и то на највишем нивоу.

Представница САД Линда Томас Гринфилд изразила је наду да ће Русија изабрати дипломатију у ситуацији око Украјини. По њеним речима, Русија је послала у Белорусију 5.000 војника, балистичке ракете, специјалне јединице и снаге ПВО.

-Ми тражимо пут мира, пут дијалога. Не желимо конфронтацију. Међутим, бићемо одлучни, брзи и јединствени, ако Русија поново изврши инвазију на Украјину, упозорила је дипломата из САД.

Велика Британија је такође позвала Москву на деескалацију ситуације око Украјине.

Кина, као и Русија била је против одржавања седнице СБ УН о ситуацији у Украјини. Представник Пекинга Џанг Јун сматра да је потребна “мирна дипломатија” и позвао на реализацију Минских споразума.

Последњих месеци западне земље оптужују Русију да планира инвазију на Украјину, због чега је нагомилала снаге дуж границе са том земљом. У Русију су небројено пута одлучно демантовали те оптужбе, истичући да се ради о неоснованим тврдњама које се користе као повод за даље приближавање НАТО руским границама.

Оставите Коментар