Председник управног одбора руске банке ВТБ Андреј Костин осмислио је план за ослобађање од долара који чине четири главне тачке. Он је о томе говорио за руски лист „Известия”.

Прва тачка: убрзани прелазак на друге валуте у обрачунима са страним земљама у оквиру извозно-увозних операција.

Друга тачка: прелазак највећих руских холдинга под руску јурисдикцију (њихова регистрација у иностранству отежава реализацију следећих корака).

Затим је неопходно, објаснио је Костин, максимално пребацити на руске платформе продају еврообвезница, а такође сви учесници берзе морају добити лиценце како би сви радили по истим правилима.

„Постоји и читав низ мањих питања. Нешто од тога може бити урађено брже, а нешто ће трајати више времена. Али на томе треба радити”, додао је он.

Овај стручњак за финансије је истакао да на Далеком истоку Русије банка ВТБ 70% операција у трговини са Кином реализује у доларима. Само 8% се реализује у јуанима, а 22% у рубљама.

„Такво пословање треба просто проширити, то умногоме зависи од жеље наших извозника”, закључио је Костин.

Костин је у септембру на пленарном заседању Московског финансијског форума изјавио да одустајање од обрачуна у доларима у корист националних валута може трајати годинама, али да је то неопходно како би се смањио ризик од утицаја америчке администрације.

Летос је Костин на састанку са Владимиром Путином рекао да су стручњаци банке ВТБ припремили предлог за повећање коришћења рубље у међународним трансакцијама. Према његовим речима, то не само што ће омогућити да се руски финансијски сектор заштити од спољних фактора, него ће дати нови  импулс његовом развоју.