ПЕНТАГОН годишње троши око 25 милијарди долара на одржавање до 900 америчких војних објеката у 58 земаља света, изјавио је заменик секретара Савета безбедности Русије Михаил Попов.

– Оружане снаге САД тренутно имају на располагању до 900 војних објеката у 58 страних земаља. Најважнији од њих су објекти војних поморских база, ваздухопловних база и аеродрома за стално базирање авијације Ратног ваздухопловства и Ратне морнарице, као и места за распоређивање копнене војске и маринаца. Трошкови њиховог одржавања су око 25 милијарди долара годишње – рекао је Попов у интервјуу за „Руску газету“.

Како је истакао, Пентагон је распоредио и стално унапређује систем напредног базирања америчких трупа, највећи у свету по обиму, саставу укључених снага и средстава, као и по трошковима одржавања.

– У циљу осигуравања брзог гомилања трупа на територији савезничких страних држава, између осталог и у близини руске границе, створене су залихе материјално-техничке опреме и неопходна инфраструктура за пријем формација и јединица за појачање – објаснио је Попов.

Такође је додао да Пентагон од 2014. године реализује антируски програм „Обуздавање агресије у Европи“ на који се годишње из америчког војног буџета издваја четири до пет милијарди долара.

– Обратите пажњу на назив тог програма у који је уткан значајан информативно-пропагандни смисао, усмерен на формирање слике „САД – миротворца“ – прецизирао је заменик.

Он је додао да је Русија приморана да реагује на те претње, што захтева финансијске и материјалне ресурсе.

Попов је поручио да „западни лидери треба да схвате да им Русија није непријатељ, да је са Русијом боље бити пријатељ и трговати, али то треба да буде поштено, равноправно и са узајамним поштовањем“.

Подсетимо, амерички председник Џо Бајден дао је зелено светло Пентагону да распореди додатне снаге у источној Европи као доказ „подршке савезницима у НАТО-у који се осећају угрожено због руских војних потеза у близини Украјине“.

Оставите Коментар