Један од водећих руских стручњака за бившу Југославију и научни сарадник Института за славистику Руске академије наука Георгиј Енгелхарт говорио је о могућим последицама формирања војске такозваног Kосова по Србију и том приликом изразио своју дубоку забринутост.

– Иако формирање властите војске не води директно у ратни сукоб ипак то нагло подиже тензије у региону и ствара константну претњу по безбедност Србије и суседне Македоније са Црном Гором – рекао је Енгелхарт.

Према његовим речима, више је него јасно да војна политика Приштине није само аминована, већ је издиктирана од стране САД и њених НАТО партнера који користе косовске Албанце за притисак на Београд у циљу хитног потписивања правно обавезујеће нормализације и разграничења између Србије и самопроглашеног Kосова – другим речима – фактичког признања независности Kосова од стране матичне државе – рекао је Енгелхарт.

Он је посебно нагласио како је сада на држави да подиже борбени капацитет Војске Србије и то „пре свега кроз враћање у функцију официра са борбеним искуством, отпуштених из војске током реформи“.