Северно полуострво у Црном мору, геостратешки важан Крим, данас прославља 235 година слободе коју је извојевала славна руска армија током два рата са Османлијама у 18.веку (1768 – 1774. и 1787 – 1791.).

Фото: Hannibal Hanschke
Фото: Hannibal Hanschke

Историја Крима била је бурна и дуга. У Херсону на Криму је 988.године велики Кнез кијевске Русије Владимир Први примио хришћанство. На овим просторима одвајкада живи руски словенски народ. Сплетом разних околности, Крим је потпадао под византијску, татарску и руску  власт.

У другој половини 18.века руска Империја покренула је велику и систематску војну кампању за ослобођење јужних делова Русије и Крима.Коначно,током рата 1768- 1774. године између Русије и Турске, руска војска победоносно осваја полуострво 1771.године, а 2.јуна 1783. године Крим и званично постаје део матичне руске државе.

Полуострво Крим има значајан војни и геополитички положај за безбедност јужних руских граница. Са Крима се контролише читава црноморска зона, а у савременим условима и шира област. Сведоци смо данашњих дневнополитичких игара великих западних сила које воде антируску политику у корист Украјине, медијски стварајући лажну слику о Русији као агресору. Из овог разлога битно је напоменути да се након бољшевичке револуције у Русији 1917. године Крим налазио у саставу Руске социјалистичке републике све до 1954.године. Тада је Стаљинов наследник на челу СССР, Украјинац Никита Хрушчов, нелегално преместио Крим у састав Украјине.

Међутим, након колапса СССР и порастом моћи Руске федерације у првој декади 21. века, долази и до озбиљнијег преиспитивања статуса овог важног полуострва и исправљања историјске неправде која је нанесена Русији и руском народу током последњих 60. година.

Грађани Крима су се на слободном референдуму у скоро 100%  одзиву декларисали да желе бити припојени матици Русији. То се и десило у пролеће 2014.године када је руска Дума ратификовала припајање Крима Руској федерацији.

Коначно, руски Крим поново се нашао у сигурном окриљу своје матице. Историјска неправда је исправљена и непријатељи Русије могу само немо да посматрају и јефтином пропагандом јадикују због јачање руске војне, економске и политичке моћи међународног, глобалног утицаја.

Председник Русије Владимир Владимирович Путин јасно је изразио став о неприкосновености суверенитета Русије на Криму и на ово вишевековно питање ставио тачку.

На овогодишњој прослави 235. година од када је руска Империја и формално-правно протерала Турску окупациону силу са Крима, Велика кнегиња Марија Владимировна, која се налази на челу Руског императорског дома Романових је изјавила: „Крим се налази у сигурним рукама“  Заједно са царевићем Михаилом,  она се у вишедневној посети Криму уверила у стабилност Крима као саставног дела Руске федерације и на радост читавог слободног света изнела горе наведену истиниту тврдњу. О статусу Крима одлучују већински кримски Руси, а не белосветски центри посрнуле моћи који су до недавно оспоравале Русима чак и право на самостално одлучивање у самој Москви.

Поводом овог великог јубилеја, упућујемо срдачне честитке грађанима Крима из Србије уз жеље да се више никада не нађу ван граница своје мајке Русије! Такође, ми који се налазимо у Србији, подсећамо на сличност ситуације између узурпације Косова и Метохије са примером Крима ,надајући се да ће сунце слободе обасјати и српске грађане на окупираним територијама.као што се то десило и са сада коначно слободним руским грађанима Крима!

Михаило Милошевић

НАЦИОНАЛИСТ.РС