Руска крстарећа ракета нуклеарног погона Буревестник уплашила је Британију. Ово је у недељу, 13. септембра, објавио Сандеј Телеграф, позивајући се на изјаву шефа британске војне обавештајне службе генерал-пуковника Џима Хокенхала.

Рекао је да Буревестник може бити у атмосфери неколико година. Ракета има „готово бесконачно време чекања у ваздуху“, приметио је Хокенхал. Поред тога, може да изведе нападе из неочекиваних праваца.

Хокенхал је приметио да се много средстава из буџета земље троши на развој руске подморске флоте. Конкретно, на „аутономном подводном возилу способном за испоруку нуклеарних бојевих глава циљевима на обали или чак групи носача авиона на мору“. Према његовом мишљењу, таква техника може оштетити подводне каблове за напајање и интернет.

Британска војна обавештајна служба рекла је да је Русија постала највећа „геополитичка претња“ безбедности целе Европе, пошто је почела да се развија не само квантитативно, већ и квалитативно. „Пажљиво су проучавали Запад да би разумели где би било најбоље усмеравати инвестиције како би нам направили што више проблема“, објаснио је он.

У јулу је специјални изасланик америчког председника за контролу наоружања Маршал Билингсли назвао Буревестник „летећим Чернобилом“ или ракетом „Судњег дана“ због радиоактивних емисија које може створити током лета.

У исто време, Билингсли је вишенаменски океански систем Посејдон и нуклеарну крстарећу ракету Буревестник назвао „ужаснимним“. Политичар је такође рекао да би ова дешавања требало да буду укључена у нови уговор о ограничењу стратешког наоружања између Русије и Сједињених Држава.

Оставите Коментар