Америчка војска забринута је да се нови руски вишенаменски борац Су-57 може користити као нуклеарни бомбардер велике брзине, ултра-брзог распоређивања.

Према проценама аналитичара, Русија намерава надоградити своје Су-57 борце и опремити их нуклеарним оружјем у будућности, што ће омогућити разарајуће нападе.

Русија надограђује своје постојеће залихе од 2.000 нестратешких нуклеарних бојевих глава, укључујући оне које користе бродови, авиони и копнене снаге, наводи се у извештају Министарства одбране САД.

Према публикацији, информације о намери Русије да користи нуклеарне ракете на борцима Су-57 појавиле су се раније.

Руски борац Су-57 још увек није део руских оружаних снага, али је успешно провео тестове у Сирији и, за разлику од америчког Ф-22 и кинеског Ј-20, створеног да се користи само у земљама производње, Су-57 је развијен за руску војску и за стране клијенте.

Руски Су-57 ће бити други борац пете генерације који ће бити понуђен страним купцима. Први је био амерички Ф-35, али се не могу упоредити, јер је амерички авион лакши и није дизајниран за мисије супериорности у ваздуху.

Амерички борац пете генерације авион Ф-35 носи пола ракета ваздух-ваздух које носе руски Су-57 борци и има само један мотор, што га чини споријим и мање покретним. У том контексту, Милитари Ватцх пише да супериорне спецификације перформанси руског Су-57, у комбинацији са ниским ценама које могу постати још јефтиније са почетком масовне производње, могу га учинити веома атрактивним за извоз.

За разлику од САД-а, које су забраниле продају Ф-22 другим земљама и селективне су у извозу Ф-35, Русија је била вољна продати Су-57 свим потенцијалним купцима, тј. онима који су заинтересовани за куповину.

https://youtu.be/0r4sOh-99Qc

На пример, Уједињени Арапски Емирати покушали су да купе амерички Ф-35, али притисак Израела, који није желео да изгуби супериорност у ваздуху, прекинуо је посао. Саудијска Арабија није била заинтересована за куповину Ф-35, одлучивши се за теже авионе са двоструким мотором као што је Ф-15СА.

Су-57 може бити од интереса за Саудијску војску због тога што може да им да супериорност над модерним борбеним авионима у суседним земљама: на турском Ф-35, на Катарском Ф-15КА, па чак и на руском Сухоју који је дат Ирану.

На тај начин, Су-57 може значајно смањити зависност војски различитих земаља од опреме западних земаља, имајући довољно перспектива на светском тржишту.

Оставите Коментар