Припадници руских мировних снага на путу ка непризнатој Придњестровској Молдавској Републици (ПМР) приведене су у Кишињеву, изјавио је директор другог одељења ЗНД руског министарства спољних послова Алексеј Полишчук, преносе РИА Новости.

„Руски официри који су ишли у Придњестровље да попуне руски контингент на ротационој основи више пута су задржавани на аеродрому у Кишињеву без објашњења“, рекао је он.

Москва такве акције сматра непријатељским. Дипломата је обећао да ће руска страна адекватно одговорити на политику Молдавије.

Раније је министар спољних послова Придњестровске Молдавске Републике (ПМР) Виталиј Игњатијев позвао на јачање мировне операције у региону. Према његовим речима, покушаји Кишињева да модернизује војску сведоче о намери да се сукоб у региону реши силом.

Сукоб између ПМР и Молдавије почео је 1991. године. Стране до сада нису успеле да постигну договор о статусу непризнате републике. У Придњестровљу су размештени мировњаци, укључујући и руске. Молдавија се заузврат залаже за повлачење руске војске из ПМР.

Оставите Коментар