Борбене могућности Су-57 су данас непревазиђене, изјавио је председник комитета Савета федерације за одбрану и безбедност Виктор Бондарјов.

„Индија увек уравнотежено, пажљиво прилази увозу војне технике. Није случајно што је Су-57 потребан тој земљи. Борбенe могућности тог авиона у овој фази индустријског развоја нико не може да превазиђе“, нагласио је сенатор у интервјуу исту „Известија“.

По његовим речима, Су-57 је неприметан, ловац са високим маневарским способностима који може да избегне нападе противника суперсоничном брзином.

„Ниједан авион са радаром не може да га открије, ниједан противракетни систем да га обори. Притом, он може да погађа сваку мету и на земљи и у ваздуху. Електроника авиона помаже пилоту да реши истовремено неколико задатака, да води борбе са ракетама различитог опсега“, закључио је председник комитета Савета федерације.

Он је додао да Су-57 може да користи најсавременије прецизно оружје. Што се тиче цене, сенатор сматра да, иако ће вероватно бити висока, она ће бити у потпуности оправдана.

Раније је директор за међународну сарадњу и регионалну политику компаније „Ростех“ Виктор Кладов изјавио да је Индија врло заинтересова за руски Су-57.

Авион Су-57 је најновији руски вишенаменски ловац који прави компанија „Сухој“. Авион је намењен за уништавање свих типова ваздушних циљева у борбама на дистанци и изблиза, уништавање копнених и водених циљева са савладавањем система ПВО, као и уништавање контролних система непријатељске авијације. Руске ваздушно-космичке снаге ће 2019. године добити серију од 12 оваквих летелица.