Из Москве још 27. децембра стигао допис у коме се упозорава да британски и амерички агенти спремају хаос у нашој земљи. Страхује се да је убиство Оливера Ивановића само почетак

Танјуг

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) још пре три недеље упозорила је да Србији прети серија политичких атентата, која има за циљ да изазове потпуну дестабилизацију земље. ФСБ тврди да иза свега стоје британски и амерички обавештајци!

Како сазнајемо, из Москве је 27. децембра нашим властима стигао строго поверљиви допис у коме се наводи да британски и амерички агенти спремају велико зло у Србији. У том документу, кажу наши извори, пише да агенти МИ6 и ЦИА већ извесно време имају контакте са опасним криминалцима на Косову, али и шире у региону. Стручњаци због овога страхују да је убиство лидера СДП Оливера Ивановића само почетак специјалне операције изазивања хаоса у Србији!

Власник аута из кога је пуцано био покојни Србин из Аустрије!

Бесим Хоти, заменик директора косовске полиције, каже да су започели „другу фазу“ истраге Ивановићевог убиства. Узети су снимци са сигурносних камера на кући испред које је Ивановић убијен, обављени су разговори са сведоцима, а неке информације добијене су путем заштићене комуникације, поверљивих телефонских разговора и мејлова.
У досадашњој истрази идентификован је власник запаљеног аутомобила „опел астра“, али његов идентитет није саопштен. Како сазнаје Информер, први власник „астре“ је Србин из Аустрије који је покојни већ више од десет година. Он је кола купио деведесетих година, да би аутомобил затим 2000. године продао засад непознатој особи.

Шиптари минирају истрагу

Према речима наших извора, који су имали увид у поверљив допис ФСБ, руски обавештајци тврде да су пресрели комуникацију и забележили састанке страних агената с одређеним криминалцима.

– Допис је стигао 27. децембра и у њему Руси наводе да су документовали низ тајних разговора и састанака америчких и британских агената са опасним мафијашима и појединим албанским политичарима са Косова. Њихов циљ је да се организује серија политичких атентата који би изазвали страх и потпуни хаос међу Србима у покрајини, али и у Србији. Зато се страхује да је убиство Ивановића на Косову, на територији коју српска полиција не контролише, само увод у ликвидације које ће тек уследити! – преноси Информеров извор.

Нико у врху државе није јуче желео званично да коментарише наша сазнања, али нам је незванично на више адреса потврђено да је документ руског ФСБ стигао. На другој страни, бивши потпуковник КОС Љубан Каран нема дилему да је умешаност страних агентура у убиство Ивановића „више него могућа опција“.

– Организација атентата показује да су извршиоци јако стручни и да су располагали детаљним обавештајним информацијама и аналитиком. То указује на могућност да су умешане стране службе. Уосталом, руски обавештајци су увек давали прецизне и тачне информације, па им и сада треба веровати – наглашава Каран.

Директор полиције Владимир Ребић јуче је разговарао са представницима Еулекса и инсистирао на хитном укључивању Србије у истрагу убиства Ивановића.

– Очекујемо да увиђај буде извршен на професионалном нивоу, јер би у супротном истрага била отежана. Инсистирамо да Еулекс у најкраћем року укључи органе Србије у истрагу, што би омогућило да починиоци овог тешког кривичног дела буду што пре приведени закону – истиче Ребић.

Абелард Тахири, „косовски министар правде“, међутим, тврди да није примљен захтев Београда да буде укључен у истрагу, „нити томе има места“. (?!?)

– Косовске институције нису добиле никакав захтев ни од српске владе ни од било кога другог у вези с укључењем у истрагу случаја убиства Ивановића… – тврди Тахири.

Нећемо одустати

Министар одбране Александар Вулин истиче да је расветљавање убиства Ивановића најважнији национални и државни задатак.

– Ми не молимо никог да учествујемо у истрази, већ захтевамо да се нашим органима доставе сви подаци. Уколико представници међународне заједнице нису у стању то да ураде, ако не могу да спроведу истрагу, онда нека читав случај препусте нама. Наши органи спремни су да одмах ураде свој посао. Реч је о страшном злочину! Кад доживите да усред бела дана у центру града буде убијен политичар, онда морате да будете узнемирени – поручује Вулин.

Извор: informer.rs