Заменик председника Савета Федерације Русије Андреј Турчак оценио је данас у Београду да је бомбардовање СРЈ био акт војне агресије против суверене европске земље и да се то догодило под врло спорним изговорима.

На конференцији „Двадесет година од бомбардовања Југославије — поуке за европску безбедност у XXl веку“, Турчак је рекао да је током бомбардовања Југославије 1999. године био коришц́ен радиоактивни уранијум и да је било много цивилних жртава.

– Тај напад су прец́утно одобрили и парламентарци земаља које су у томе учествовале и нису смели да дигну свој глас –  рекао је Турчак.

Према његовим речима, Савет Федерације је констатовао да се вршила скривена агресија против Југославије и да кривци нису добили заслужену казну.

Како каже, тог тренутка је почела насилна промена граница у послератној Европи, а „косовски преседан“ је отворио Пандорину кутију за друге проблеме.

Он је додао да су Косово хтели да одвоје од Србије, без обзира на жеље грађане, које су пак уважаване у другим случајевима.

– Такво понашање после 1999. године је постало као нека норма и нису се уважавале процедуре Уједињених нација. То се дешавало и на Блиском истоку, НАТО се мешао и у друге унутрашње послове суверених држава. То је за последицу имало разарање економије у тим земљама – истакао је Турчак.

Појавио се, каже, и још опаснији проблем због тога, а то је миграциона криза.

Он је навео да су земље из НАТО-а почеле да представљају претњу за унутрашњу безбедност разних земаља, а да је Русија, захваљујуц́и војној помоц́и коју је пружила, „успела да у Сирији спречи најгори сценарио“.

Према његовим речима, аутори операције из 1999. године не признају да свет после није постао мирнији и да сви морају да воде рачуна о међудржавном понашању.

Фото: Profimedia
Фото: Profimedia

– Ми у Русији сматрамо да отворени дијалог мора да се започне што пре и да у њему треба да учествују сви важни играчи – истакао је гост из Русије.

Осврнуо се на споразум о сарадњи који је данас потписан између Српске напредне странке и Јединствене Русије, рекавши да то учвршц́ује њихово партнерство, показује атмосферу узајамног разумевања и да се ради на развијању међународне сарадње.

– Ова конференција се одржава два месеца после посете Владимира Путина. То значи да су двострани односи наших земаља потврђени и Европи показују да водимо отворени дијалог који је много кориснији од некаквих притисака и неких других механизама – рекао је он.

Турчак је поручио да Русија жели да убрза процесе европске безбедности, да користи механизме ОЕБС-а и да се отворено дискутује о свим питањима, а да је Београд место за то, јер је неутралан.

Он је навео да Србија жели да уђе у ЕУ, а с друге стране чува блиске односе са Русијом.