Иако би многи рекли да је у питању научна фантастика, Руси заиста контролишу време због параде која се одржава сваке године 9. маја на Дан победе над фашизмом.
У Москви је одржана велелепна војна парада поводом Дана победе над фашизмом, односно Дана Европе. Паради су присуствовали највиши званичници Русије, председник Владимир Путин је одржао говор и положио венац на гроб Незнаном јунаку, а многима је запало за око да је Москву и данас заобишла киша.

На паради због лошег времена отказано је летење војних авиона, међутим и поред очекивања да ће онда ученици параде вероватно да покисну, то се није догодило, те се поново говори о руском “контролисању времена”.

Иако многи мисле да је контролисање времена научна фантастика, војни пилот Александар Акименков тврди да је то истина.

Пилот је још 2010. године објаснио да постоје два различита метода уз помоћ којих успевају у жељи да отерају кишу. Углавном се ради о такозваном “запрашивању” облака. Управо је Александар Акименков управљао авионом и то је радио годинама.

– Или постоји специјална машина која избацује сребрни јодид, суви лед или цемент у облаке, или се отвара отвор и тип са лопатом ручно сеје облаке. Чим материја доспе до облака, појави се рупа. Постаје све већа и већа и или крене киша одмах и онде или једноставно ако облаци нису довољно густи, расипају се без падавина – објаснио је он.

Руска влада овај метод користи још од совјетских времена, па тако “засејава” облаке за све битне догађаје, чак три пута годишње – Дан победе, Дан грда и Дан Русије.

Такође, постоје и приватне фирме чије услуге коштају око 6.000 долара по сату, а које вам могу гарантовати сунчан дан венчања или који год дан пожелите. Еколози су сагласни да ове технике, које се користе и у другим земљама, не представљају велику претњу за природу или здравље људи јер је период активног утицаја на облаке веома кратак.

Иако кишу нисмо видели на паради ни ове ни прошле године, изузетак је била 2017. година, када ни “свемоћни” Руси нису успели да отерају падавине.

Те године је чак девет војних авиона “Антонов” имало задатак да отера лоше време. Међутим, падавине у граду су током прве половине маја биле толико јаке тако да план руских власти није успео. Температура је на дан параде у Москви била само 3 степена, док је годину пре била чак 25 степени Целзијуса.

Након два дана лошег времена, “шоу” који је требало да се одржи у ваздуху је отказан.

Оставите Коментар