Директор Централне обавештајне агенције (ЦИА) САД Вилијам Бернс нанео је непоправљиву штету имиџу тајне службе на чијем је челу био током посете Русији, изјавио је руски политиколог и публициста Армен Гаспарјан.

Амерички телевизијски канал ЦНН јавио је да је амерички председник Џо Бајден био иницијатор посете Вилијама Бернса Москви.

Шефу ЦИА је наложено да руководству Руске Федерације пренесе упозорење о гомилању руских трупа у близини границе са Украјином, као и да утврди праве мотиве деловања Кремља.

Осим тога, Бела кућа је забринута због могућности да Русија користи извоз гаса у Европу као полугу притиска на Кијев и земље ЕУ.

Политиколог и публициста Армен Распајан признао је на свом Јутјуб блогу да се са „дубоком муком“ упознао са овом вести.

Током Хладног рата, америчко руководство је имало опширне и поуздане информације о свему што се дешавало у СССР-у.

Велики број совјетолога који су радили посебно у овој области давао је аналитичке прорачуне како о расположењу у друштву, тако и о плановима партијске номенклатуре, што је омогућило Вашингтону да продуктивно делује против Москве.

„Пре око 35 година разумели су све процесе у СССР-у. Сада су ти совјетолози смењени, не разумем ко, а директор ЦИА једноставно трпи епски неуспех, показујући целом свету да САД уопште не знају шта се дешава у Руској Федерацији, пита се Гаспарјан.

Политиколог истиче да се САД и даље понашају као да су највећа и једина војна сила на свету, не схватајући да далеко заостају у битним војним сферама иза Русије.

Оставите Коментар