Државна дума Русије усвојила је данас у првом читању предлог закона о гаранцијама имунитета бившем председнику Русије и његовој породици.

Предлог закона предвиђа да бивши шеф државе након истека мандата има имунитет – не може бити ухапшен, приведен кривичној или административној одговорности, као ни притворен, претресан или саслушан.

Неповредивост се односи и на стамбене и канцеларијске просторије бившег председника, возила која он користи, комуникациону опрему, документа и пртљаг који му припада, као и на његову преписку, преноси агенција РИА Новости.

Такође је предложено да се пропише да Савет Федерације бившем председнику може одузети имунитет само на основу оптужбе Државне думе за издају или извршење другог озбиљног кривичног дела, што мора бити потврђено закључком Врховног суда о постојању знакова кривичног дела у поступцима бившег шефа државе и закључком Уставног суда.

Одлуке о подизању оптужнице и одузимању имунитета бившем председнику морају се доносити двотрећинском већином представника оба дома руског парламента.

Оставите Коментар