Руски председник Владимир Путин наводи да је Русија заинтересована за уједињену Европу и додаје да не покушава да је подели.

„Ми немамо циљ да изазовемо поделе у Европској унији. Напротив, ми смо заинтересовани за уједињену и напредну ЕУ, пошто је Европска унија наш најважнији економски и трговински партнер“, рекао је Владимир Путин у интервјуу аустријској станици ОРФ уочи посете Аустрији, преноси Тас.

 

Путин је одбацио оптужбе да подржава националистичке снаге како би ЕУ изнутра ослабио. „Ми не следимо циљ да нешто или некога у ЕУ поделимо“, рекао је руски председник. Путин је подвукао да је Русија, уместо тога, заинтересова да ЕУ, као најважнији трговински и економски партнер „буде уједињена и цвета“.

Међутим, указао је да је одлука са ким конкретно сарађује нешто прагматично. „Покушавамо да сарађуемо са онима који лично јавно испоље жељу да сарађују са нама“, објаснио је руски председник. Путин је похвалио билатералне односе са Аустријом, додајући да и поред свих тешкоћа дијалог протеклих година никада није прекидан.

Његова посета, подвукао је, није никаква награда за благонаклони став аустријске владе. „Мислим да тако цењена европска земља, као што је Аустрија, не треба никакве награде, с било које стране“, уверен је Путин.

„Редовно разговарам телефоном са Трампом“

У интервјуу ОРФ-у он је објаснио и зашто још увек није дошло до састанка са америчким колегом Доналдом Трампом, а одговорност приписује америчкој страни.

 

„Према мом мишљењу је то последица оштрих унутрашњополитичких борби у САД. Међутим разговарамо телефоном редовно и сагласни смо да се мора спречити трка у наоружавању“, нагласио је Путин. Изразио је забринутост у вези могућег нуклеарног конфликта између САД и Северне Кореје.

„Због географске близине чинимо све да дође до смањења тензија на Корејском полуострву. Међутим, одустајање од нуклеарног наоружања од стране Северне Кореје не сме бити једносмерна улица“, поручује Путин указујући да је наставак војних активности и маневара друге стране контрапродуктивно.

„У Украјини дошло до наоружаног преузимања власти“

Путин је демантовао умешаност Русије у обарање путничког авиона МХ-17 јула 2014. над источном Украјином.

„Обе стране у тамошњем конфликту користе оружје које је произведено у Совјетском Савезу или Русији“, навео је Путин додајући да у истрагу нису укључени руски експерти, па руски аргументи нису ни саслушани.

Такође је оправдао и улогу Русије у украјинском конфликту, рекавши да је у Украјини дошло до противуставног, наоружаног преузимања власти, а да је легално стационирани војни контингент на Криму само обезбедио одржавање независних и слободних избора на том полуострву.

„Нема никакве сумње у демократију у Русији“

Исто тако је Путин одбацио да олигарх Јевгениј Пригошин у такозваној „фабрици тролова“ у Санкт Петербургу делује на изборе широм света.

„То је смешно. Колико би медији и политика на западу морали да падну ако би један власник ресторана из Русије могао да утиче на изборе у Европи или САД. Активности Пригошина су његова лична ствар, а држава Русија с тим нема никакве везе“, нагласио је Путин указујући уједно на америчког милијардера Џорџа Сороса за којег је указао да се меша у све могуће ствари широм света.

Поред тога Путин је одбацио и оптужбе да је у Русији успоставио ауторитарни систем.

„Нема никакве сумње у демократију у Русији“, поручио је Путин.

Упитан што није поменуо ниједном име свог противника на овогодишњим председничким изборима Алексеја Наваљног, Путин је одговорио да „када неко постигне одређену снагу код бирача, онда постаје неко, са ким и влада мора да разговара и преговара“.

„Али ако нека политичка снага освоји само пар процентних поена, или чак пар промила, шта онда с тим. Шта да радимо са таквим кловновима“, поручио је Путин.

Из Кремља је раније саопштено да ће Путин 5. јуна допутовати у радну посету Аустрији.

Програм укључује разговор са аустријским председником Александером ван дер Беленом и канцеларом Себастијаном Курцом.

Очекује се да ће две стране дискутовати о актуелним државним пословима и руско-аустријским односима у разним областима и да ће разменити мишљења о кључним глобалним питањима.

Председник Русије би требало да се састане са бизнисменима из обе земље како би са њима разговарао о узајамно корисној трговини и сарадњи, посебно у вези са испоруком гаса.

Објавио: Србин.инфо