На недавно одржаној великој војној паради у ирачкој престоници руска војна техника је имала истакнуто место.

Поред Т-90, Т-90С, БМП-3М, ТОС-1А у парадном строју прошла су возила за транспорт и пуњење Т3М-Т која такође улазе у систем „Сонцепек“.

Како се може схватити по називу, уз њихову помоћ попуњава се борбени комплет лансерних система, а за то је потребно да постоје специјалне кран дизалице носивости 1.000 килограма.

У возилу се укупно налази 24 ненавођена реактивна пројектила са оклопном заштитом.

Иначе, Т-90 је главни борбени тенк у руској армији, а производи се у компанији „Уралвагонзавод“. Прва модификација Т-90 била је уврштена у наоружање 1992. године. Од 2001. до 2010. године T-90 је био најпродаванији основни борбени тенк на свету, а налази се у систему наоружања у девет земаља.

ТОС-1А је тешки ракетни бацач калибра 220 милиметара. Систем „Солнцепек“ направљен је 2001. године на бази шасије тенка Т-72. Систем је предвиђен за ватрену подршку моторизованих и тенковских јединица. „Солнцепек“ је опремљен модернизованим лансирним системом, као и аутоматизованим системом за навођење.

Посетимо, у Ираку је 6. јануара обележен Дан оружаних снага земље. Ове године су прославили 100. годишњицу. У Багдаду је традиционално одржана војна парада на којој је представљена борбена техника.

Оставите Коментар