Често смо имали прилику да слушамо приче о великим владарима, херојима и њиховим војним походима. Међутим, већина тих прича задире дубоко у прошлост. Ретко када нам падне на памет да су такви људи били део и нашег времена и да су нам можда и ближи него што мислимо.

Један од њих је управо Анатолиј Лебед, руски „Рамбо“, за кога кажу да је био херој Руске Федерације, најцењенији и најодликованији руски специјалац и пуковник по чину. Борио се за своја уверења на више ратних жаришта, како у својој земљи, тако и на Косову и Метохији 1999. године.

Могло би се рећи да је његов живот прави роман.

Дипломирани инжењер

Рођен је 1963. године у граду Валги, у Естонији. Придружио се Совјетској армији 1981. године, где је служио у њиховим ваздухопловним трупама. Завршио је ваздухопловну школу и постао дипломирани инжењер авијације 1986. године. Ово звање му је омогућило да учествује у војним операцијама у Авганистану 1986. – 1987. године. Пензионисао се 1994. године и радио је у фонду за ветеране Авганистана.

Међутим, када је почео да се захухтава сукоб на Косову 1999. године, Анатолиј Лебед се придружио групи ветерана који су се упитили на Косово. У једном интервјуу је навео да је желео да помогне Србији из својих уверења, а не због неких компанија или појединаца као неки добровољци плаћеници. Након тог ратног периода поновио је долазак на Косово са својим саборцима, а да га пре тога нико из Србије није звао да дођу.

Потом је био део Другог чеченског рата. Од 1999. године до 2007. године више до десет пута је путовао у Чеченију где је учествовао у специјалним операцијама. Ту је у борбама на Улус-Керт планинама изгубио ногу тако што је нагазио на мину.

И поред тога он је наставио да помаже интересима Русије кад год је могао. Упркост свом хендикепу он је скакао падобраном преко 840 пута, а бавио се и борилачким вештинама.

Његова јединица упада у заседу 9. јануара 2005. године, али он је одбио да преда своје рањене људе непријатељској страни. Тада је успео да савлада тројицу побуњеника спашавајући живот својим војницима.

За овај подвиг награђен је орденом Хероја Руске Федерације.

У наредној борби 24. јануара исте године, рањен је више пута у леђа штитећи своје људе од експлозије бомбе. Тако рањен наставио је са војном операцијом и успео је да уништи терористичку базу.

Захваљујући својим активностима током рата у Јужној Осетији 2008. године, постао је други Витез реда Светог Ђорђа четврте класе. Ово одликовање му је доделио тадашњи руски председник Дмитриј Медведев који је том приликом похвалио његова залагања и храброст.

Страдао у саобраћајној несрећи

Руско министарство унутрашњих послова је 27. априла 2012. године објавило вест да је Анатолиј Лебед страдао у саобраћајној несрећи на Богородском путу. Он је том прилком изгубио контролу над својим мотором, ударио у ивичњак, затим пао и умро од задобијених повреда.

Анатолиј је хтео да овом вожњом отвори бајкерску сезону у Москви.