Руски амбасадор Александар Чепурин затражио да се државни органи Србије укључе у истрагу атентата. У Москви убеђени да иза свега стоје америчка и британска обавештајна служба

Танјуг

Русија је јуче званично затражила од власти у Приштини и западних сила да српској полицији што пре дозволе улазак на Косово како би било истражено убиство лидера СДП Оливера Ивановића.

Зашто су Шиптари толико у паници?

Ако Приштина нема шта да крије, нема разлога да се наши државни органи не укључе у истрагу убиства Ивановића

Зорана Михајловић,потпредседница Владе Србије

Руски амбасадор Александар Чепурин на састанку са председником Србије Александром Вучићем потврдио је да Москва захтева да се наши државни органи моментално укључе у истрагу атентата, и то ‘у пуном капацитету’, дакле да се српским истражитељима дозволи приступ у покрајину. Председник Русије Владимир Владимирович Путин и његови најближи сарадници убеђени су, како сазнајемо, да иза Ивановићевог убиства стоје америчка и британска обавештајна служба и да баш зато НАТО пакт сада ужурбано и панично покушава све да заташка.

Приштина крије резултате истраге?

Канцеларија главног косовског тужиоца Шућура Суље отказала је јуче раније најављену конференцију за медије на којој је требало да се објаве резултати анализе снимака сигурносних камера са места убиства Ивановића.

Подсетимо, приштински медији су прошлог петка објавили информацију да је тужилац Суља најавио да ће у понедељак саопштити резултате досадашње истраге убиства Ивановића. То се јуче, међутим, није десило.

Терористички акт

Чепурин је на састанку са Вучићем истакао да Русија најодлучније и најоштрије осуђује ‘терористички акт убиства Ивановића’.

Рамуш Харадинај – ПРЕМИЈЕР КОСОВА

Убиство Оливера Ивановића озбиљно су схватиле све институције – полиција, истражитељи и обавештајне службе у земљи.

– Москва захтева адекватну истрагу, уз учешће представника надлежних српских органа у пуном капацитету, као и међународних организација, а све у складу са Резолуцијом 1244 Уједињених нација – истакао је Чепурин, који је истовремено јавно изјавио саучешће Ивановићевој породици.

Како сазнајемо, руски амбасадор пренео је нашим властима податке до којих су дошле руске службе.

– Чепурин је председнику пренео одређена сазнања и информације до којих су дошли надлежни руски органи. Према тим наводима, постоје озбиљне индиције да су у Оливерово убиство умешани и агенти америчке и британске тајне службе. У Москви су убеђени да ЦИА и МИ-6 располажу круцијалним подацима о атентату… – објашњава наш извор, који је због осетљивости теме инсистирао да му не објављујемо име.

Чепурин: Вучићева посета Косову је врло храбар чин

Амбасадор Чепурин је истакао и да Вучићева посета Косову и Метохији представља храбар чин.

– Сад је на Косову још видљивије неиспуњавање одредби Бриселског споразума о Заједници српских општина од стране Приштине, као и проблем са функционисањем Суда за злочине ОВК – истакао је Чепурин, док је Вучић рекао да је његова посета била веома значајна за уједињење српског народа и положај Срба у покрајини.

У врху државе јуче нико није хтео званично да коментарише наша сазнања. На другој страни, потпредседница Владе Зорана Михајловић каже да јој није јасно зашто се Приштина противи захтеву да се Београд укључи у истрагу.

– Ако Приштина нема шта да крије и ако жели да се пронађу убице и налогодавци срамног терористичког акта, што убиство Оливера Ивановића јесте, онда не постоји ниједан разлог да се наши државни органи не укључе у истрагу. И Европској унији је у интересу да се ово убиство што пре реши. Зато не видим зашто би неко у Приштини имао нешто против укључивања српских органа у циљу што бржег откривања починилаца. Осим ако неко нешто страшно не крије… – наглашава Михајловићева, додајући да је јако важно то што налогодавци Ивановићевог убиства нису успели да посвађају и уплаше Србе на Косову.

Срби легална мета

Вељко Одаловић, генерални секретар МСП, каже да је клима на Косову таква да су Срби „легална мета“.

Министарство правде: Тужилаштво из Митровице сарађиваће с Београдом

Одељење за тешка кривична дела Основног тужилаштва у Косовској Митровици спремно је да Тужилаштву за организовани криминал (ТОК) у Београду пружи све податке којима буде располагало како би се спровела истрага убиства Ивановића и како би се што пре открили починиоци, наводи се у одговору „министарства правде Косова“ које је упућено Министарству правде Србије.

Како је саопштено, у одговору се наводи да ће извештај с увиђаја, као и остали прикупљени подаци бити достављени ТОК одмах након што буду сачињени.

– Срби су и до сада били легална мета јер се ништа не предузима против злочинаца за које се зна шта су радили. Нема истраге, нема процесуирања. Веома је важно да се та агонија заустави и да се расветли ово мучно убиство. Баш бих волео да чујем од приштинских органа више од онога што је до сада познато… – закључује Одаловић.

Извор: informer.rs