Нова руска подморница К-329 „Белгород“, наоружана беспилотним торпедима „Посејдон“, једна је од највећих и најнапреднијих у руској флоти, пише „Нешенал интерест“.

Западни медији раније су више пута ова торпеда називали „оружјем за судњи дан“.

Према својим димензијама „Белгород“ је већи од америчких аналога из класе „Охајо“ који се сматрају највећим у историји америчке ратне морнарице. Он је мањи само од руских подморских крстарица пројекта „Акула“, приметио је војни стручњак Калеб Ларсон.

Аутор чланка нагласио је да ова подморница превазилази друге савремене аналоге.

„Уместо уобичајених експлозивних противподморничких бојевих глава, ‘Белгород’ је опремљен нуклеарним торпедима ‘Посејдон’“, објаснио је Ларсон.

Експериментална подморница „Белгород“ припада пројекту 949А „Антеј“ (аналог „Курска“), који је прерађен специјално за системе „Посејдон“.

О развоју „Посејдона“ први пут је објавио председник Русије Владимир Путин у обраћању савезној скупштини 2018. године. Према његовим речима, таква беспилотна пловила могу да буду опремљена и конвенционалном и нуклеарном муницијом, што ће им омогућити да погађају широк спектар циљева, укључујући групе носача авиона, обалска утврђења и инфраструктуру.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар