КИЈЕВСКИ режим је ракетом „Точка У“ са касетном муницијом и дроновима Ту-143 „Рејс“ током ноћи гађао стамбена насеља Белгорода и Курска где нема никаквих војних објеката, саопштило је руско Министарство одбране.

Све три ракете изнад Белгорода су оборене, истиче се у саопштењу Министарства и додаје да су остаци једне ракете пали на кућу у Белгороду.

Током приближавања Курску уништене су две украјинске беспилотне летелице Ту-143 „Рејс“ са експлозивом.

Извештај руског министарства одбране

Као резултат успешних офанзивних дејстава, трупе групе „Центар“ заузеле су насеља Верхњекаменка, Золотарјовка и Белогоровка, стигле до реке Северски Доњец и заједно са Јужном групом снага затвориле обруч око Лисичанска.

Украјинске снаге потпуно су блокиране у још једном „котлу“. Само у последња два дана на овом подручју предало се 38 украјинских војника, од којих су већина мештани који су насилно мобилисани у редове Оружаних снага Украјине.

Руске снаге и јединице Луганске Народне Републике воде борбе унутар Лисичанска, довршавајући пораз опкољеног непријатеља. Током јучерашњег дана у околини Лисичанска ослобођена су насеља Новодружеск, Малорјазанцево и Бела Гора.

Министарство истиче и да је руска војска оборила два украјинска авиона Су-25 код Харкова и Николајева.

У оквиру противбатеријске борбе, високопрецизним оружјем Ваздушно-космичких снага Русије погођена су три артиљеријска и пет минобацачких јединица у ДНР и ЛНР.
Министарство истиче и да су руски ПВО системи оборили десет украјинских беспилотних летелица у Запорошкој области, ДНР и Харковске области.

Пресретнуто је осам ракета испаљених из вишецевних бацача ракета, укључујући четири ракете система „Химарс“ у Луганској Народној Републици и четири ракете „Ураган“ у ЛНР, Харковској области и граду Доњецку.

Ваздушно-космичке снаге Русије су током претходног дана високопрецизним оружјем уништиле 10 командних места и седам складишта муниције Оружаних снага Украјине.
У Харковској области ударом високопрецизног оружја Ваздушно-космичких снага Русије уништено је место 127. Посебне бригаде територијалне одбране Оружаних снага Украјине. У нападу је уништено више од 100 украјинских војника и 15 јединица војне технике.
У нападу руског ваздухопловства на базу страних плаћеника на северној периферији Николајева уништено је до 120 људи.

У рејону насеља Спорно у Доњецкој Народној Републици уништена је јединица 5. Посебног јуришног пука 1. Посебне бригаде председника Украјине „Хетман Б. Хмељницки“. Као последица напада, уништено је 18 припадника украјинских снага, два су се предала, а остали побегли.

Оперативно-тактичка и војна авијација и ракетне снаге и артиљерија погодили су 32 командна места Оружаних снага Украјине, складиште муниције, као и људство и војну технику у 287 округа.

Од почетка специјалне војне операције уништено је 229 авиона, 134 хеликоптера, 1.440 беспилотних летелица, 353 противваздушна ракетна система, 3.893 тенка и других оклопних борбених возила, 704 борбена возила са вишецевним бацачем ракет, 3.078 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 3.979 јединица специјалних војних возила.

Оставите Коментар