Русија је у среду спречила Савет безбедности Уједињених нација да осуди Северну Кореје због најновијег испаљивања ракете, и то упркос томе што је осуда имала подршку Кине, савезнице Пјонгјанга, рекле су дипломате

танјуг/ap

Амерички предлог осуде захтевао је од Пјонгјанга да се уздржи од спровођења проба нуклеарних или балистичких ракета, после несупешног испаљивања једне у недељу.

По дипломатама у Савету безбедности, Москва жели да побољша елементе текста, односно укаже на потребу да се решење постигне дијалогом.

Неколико дипломате, говорећи под условом да им се не објаве имена, признало је да су изненађени руском блокадом текста и то упркос томе што је текст подржао Пекинг који обично дипломатски штити Северну Кореју у УН.

У блокираном тексту, чланови Савета безбедности су изразили „апсолутну забринутост“ због „веома дестабилизјућег понашања“ Северне Кореје, претећи јој поново „значајнијим корацима“.

Прошлог месеца, Савет је једногласно оштро осудио низ лансирања ракета Пјонгјанга.

Руска блокада долази недељу дана пре састанка Савета безбедности о Северној Кореји, којом ће председавати шеф америчке дипломатије Рек Тилерсон.

Пред седницу Савета безбедности америчка амбасадорка у УН Ники Хејли је рекла да је „важно да Северна Кореја зна да ми не тражимо сукоб“.

public

– Ми смо јасно рекли шта она може да уради. Лопта је на њеној страни терена- упозорила је дипломаткиња.

Потпредседник САД Мајк Пенс који је на турнеји по Азији, у среду је обећао Северној Кореји „огромна“ одговор у случају напада, називајући Пјонгјанг „најопаснијом и најнепосреднијом претњом у региону“.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес је у среду изјавио да земље које су „на првој линији фронта“ те кризе – Кина, САД, Јапан, Јужна Кореја, Русија, треба да учине све да спрече трку Пјонгјанга у наоружавању.

„Мислимо да је апсолутно неопходно (…) да се сви укључе како би се осигурало да се све уради да се претња коју представља развој ракета и нуклеарних способности, не претворе у опасност по међународну заједницу“, рекао је шеф УН.

– Ми у потпуности подржавамо напоре свих држава да се обезбеди да Северна Кореја не постане способна да постане претња не само за регион, већ и за шири део света – додао је он.

Извор: informer.rs