Руски противаздушни систем С-400 “запалио” је и Србију и регион, на недавно одржаним маневрима “Словенски штит 2019” у нашој земљи.

Своју моћ, приказао је на војном полигону “Пасуљанске ливаде” и аеродрому Батајница, а и сам долазак у Србију није оставио без реакција чланице НАТО иако је било јасно да је он овде само у “пролазу”.

Русија овај ситем, С-400, извози, већ је отишао у Туртску, Индију и Кину, а за себе је спремила нови моћнији драгуљ, ПВ-ПРО одбране С-500 “Прометеј”.

Колика је моћ новог Путиновог одбрамбеног система говори и податак да су и западни војни стратези морали да признају да му нема равног.

На тестирањима обављеним прошле године у тајности, ракетни систем С-500 је успео да обори мету на рекордних 480 километара. Чак 80 км више него било који другу познати.

Ракетни систем земља—ваздух С-500, “Прометеј”, је потпуно нова генерација универзалног комплекса далеког домета и пресретања у ваздуху с повећаним потенцијалном противракетне одбране.

Систем је у стању да уништава не само балистичке већ и аеродинамичке циљеве (авионе, хеликоптере и друге ваздушне циљеве), као и крстареће ракете.

Његовим ракетама, како тврде руски експерти, не могу да побегну ни стелт авиони, попут поноса америчког ратног ваздухопловства Ф-22 и Ф-35, ловаца пете генерације.

С-500 има ефикасан радијус дејства од 600 километара и биће у стању да открива и истовремено уништава до 10 балистичких суперсоничних циљева које лете брзином до седам километара у секунди. Овај систем такође може да уништава борбене блокове суперсоничних ракета.

Систем “Прометеј” због својих могућности добио је још једно име – “убица сателита”. Наиме, ово је први ПВ-ПРО систем који ће моћи да уништава противничке сателите у ниској орбити, али и да шити земљу од напада из космоса.

После година тестирања С-500 недавно је имао и своје прво борбено дежурство. Руски стручњаци одабрали су да систем тестирају у Сирији у веома тешким климатским условима. Наиме, за сваки радарски и ракетни ситем прашина је „главни“ непријатељ. И овај тест „Прометеј“ је успешно положио.

Тест у Сирији уједно је оповргао и спекулације које долазе са Запада о реалној употребљивости новог руског ПВ-ПРО система.

Пре Сирије, испитивања С-500 вршена су на руском војном полигону у Астраханској области. Официри који ће опслуживати С-500 почели су да се обучавају још 2017. у Војној академији Космичке војске у Тверу.

Директор руског војног концерна „Ростех“ Сергеј Чемезов саопштио је да ће серијска производња најновијих противваздушних ракетних система С-500 почети наредне године. Тада се очекује и увођење у борбено дежурсто првих дивизиона.

Као и сви други ПВ-ПРО системи далеког домета и овај мора да има своју заштиту.

За заштиту овог ситема од напада из ваздуха предвиђени су мањи и мобилнији ситеми попут “Панцира С2”, “Бук” и “Тунгуске”.

Оставите Коментар