На путу око света застава Падобранског братства 63. падобранске бригаде у четвртак је била у Кикинди.

Како је објаснио Драган Милинковић, резервни водник чин путовања заставе јединствен је у свету, када су у питању специјалне бригаде, јер пролази кроз све градове Србије, из руке у руку припадника, а потом наставља пут око света где год се налазе припадници. Када обиђе планету враћа се у касарну 63. падобранске бригаде. У Кикинду је стигла из Зрењанина, а одатле је однета у Суботицу.

  • На мостарском ратишту је 1992. погинуо Кикинђанин Антал Шипош. У том граду имамо педесетак чланова, млађих и старијих. Застава је добила орден Народног хероја у рату 1999. године за заслуге у свим ратовима од Словеније до Косова. Овако негујемо традицију која је почела још 1944. године када је и формирана у Барију у Италији, с тим да у Другом светском рату није имала борбено дејство. Путовање заставе одражава велико другарство и припадност јединици – рекао је Милинковић.

Због епидемиолошке ситуације изостало је окупљање падобранаца на Видовданском скупу, Балканском скоку пријатељства и Дану оснивања бригаде 14.октобра, па је путовање заставе начин да се оди јединство припадника.

Р. Ш.

Оставите Коментар