У ДАНИМА пре терористичког напада на Северни ток, два неидентификована брода са онеспособљеним сензорима прошла су у њиховој близини, пише Wired, позивајући се на Space Know, аналитичку компанију.

Напомиње се да је забележена дужина ових пловила била 95-130 метара. Према аналитичарима, они су прошли у кругу од неколико километара од цурења цевовода.
-Примијетили смо неке тамне бродове, бродове велике величине, који су пролазили кроз зону интересовања. Искључени су им системи за пренос положаја, односно није било информација о њиховом кретању, а покушали су и да сакрију информације о месту где се налазе и опште информације из света“, објаснио је директор и суоснивач компаније Џери Јаворнички.

Представници компаније рекли су да су након анализе сателитских снимака током 90 дана успели да региструју 25 различитих бродова који су пролазили у том подручју.

Истовремено, њих 23 имало је укључене системе идентификације, наглашава публикација.
Аутори материјала сугеришу да би подаци стручњака могли довести до нових спекулација о узроку цурења. Конкретно, наводи се да су аналитичари поделили своје информације са НАТО-ом.
Напади су се догодили 26. септембра одједном на два руска извозна гасовода у Европу – Северни ток и Северни ток 2. Берлин, Копенхаген и Стокхолм не искључују могућност циљане саботаже. Nord Stream AG је саопштио да је ванредно стање на гасоводима без преседана, па је немогуће одредити време поправке. ГП је покренуо случај због акта међународног тероризма.

Председник Владимир Путин је 31. октобра известио да је Гаспром добио дозволу да прегледа место експлозије Северног тока, а шеф компаније Алексеј Милер га је известио о истраживању. Шеф државе је такође назвао експлозију у Северном току очигледним терористичким нападом.

Оставите Коментар