Легендарни фудбалер Душан Дуле Савић говорио је о недавном нападу хулигана на ватерполисте Црвене звезде у Сплиту и подсетио на историју.

Играчи Звезде нападнути су док су седели у кафићу, хулигани су их тукли шипкама, гађали каменицама, док је голман Александро Краљ морао да скочи у море како би спасао живу главу.

Савић је гостовао у мисији Упитник на РТС-у, у којој је било речи о недавним дешавањима из Сплита, када су претучени ватепролисти Црвене звезде.

Он је заједно са осталим гостима Игором Милојевићем, директором ВК Црвена звезда, Александром Шапићем, прослављеним ватерполистом и професором социологије др Драганом Коковићем  говорило о томе, да ли се у спорт умешала политика, посебно када је реч о Србији и Хрватској и мржњи која се распирује, а која је кулминирала инцидентом на риви у којем су повређени ватерполисти.

– Ми бисмо сами себе требали више да поштујемо, да нам се ово не би дешавало. Да, не дајемо наивно декларативне изјаве. Имамо милион примера протеклих дана и месеци. Веће самопоштовање би спречило овакве ситуације.

– Само се сетите када је председник био у Босни, када је једва избегао линч, а онда позвао њиховог предстедника да играју шах овде. До дан санас, се не зна које то учинио. Када стално попуштате, а ја јесам да се међусобно поштујемо, али колико поштујеш ти мене и ја ћу тебе. Ти мене не поштујеш, ја са тобом немам шта да радим. Кажем вам, не дај Боже фудбал да се деси да играмо, биће стално овога – рекао је Савић и онда закључио:

– Ви морате њима помоћи да оздраве, на жалост. Ја бих волео да смо ми добре комшије. Али, када би они били десети део према нама искрени, колико смо ми према њима, овде би могло нормално да се такмичи. Али, нема лека. Подсетио бих на историју, на коју се сви овде позивају, и натпис са протестантске катедрале у Магдебургу: „Боже, сачувај ме куге, глади и Хрвата“. То су стравични злочини, које су још у 17. веку починили у Европи и сада ми треба да им помогнемо. Како?