Рок до 20. јануара, који су Американци дали извођачима радова на гасоводу „Северном току 2“ да их прекину или ће уследити санкције, даје шансу Русима и њиховим савезницима на том послу да се на неки начин престроје и направе стратегију како ће даље, јер од посла, свакако, неће одустати.

Уз ову оцену најновијег потеза Стејт департмента, стручњаци за енергетику сматрају да је у целој ситуацији јако битно то што се Вашингтону, као самопрокламованом заштитнику европских интереса од руске доминације у сектору енергетике, супротставила не само Немачка, него и Европска комисија.

Прошле недеље амерички председник Доналд Трамп је потписао нацрт Закона о одбрани за 2020. годину, који је, између осталог, укључио санкције против изградње гасовода „Северни ток 2“, а амерички Стејт департмент прецизирао је да извођачи радова имају рок до 20. јануара да прекину радове на том гасоводу, ако мисле да избегну санкције. Руски министар енергетике Александар Новак, међутим, тврди да ће „Северни ток 2“ бити покренут пре краја 2020. године, упркос америчким санкцијама.

„Оно што је битно је да је руски министар енергетике Александар Новак већ рекао да руски брод може да настави посао од кога је одустао брод холандско-швајцарске компаније, којој је не само америчким законом, него и лично од америчких сенатора поручено да ће трпети велике санкције. Новак је изјавио да треба неко време да се брод опреми и припреми за полагање цеви, а оно што је јако битно је да је Немачка дала дозволу да се у њеним територијалним водама, и поред тога што је зимски период, могу полагати цеви за гасовод“, каже стручњак за енергетику, напомињући да су Немци раније имали другачије прописе.

Портпарол Kремља Дмитриј Песков није спекулисао на који руски брод рачуна Москва ради завршетка послова на полагању цеви на „Северном току 2“, на коме је већ окончано 93,5 одсто радова. Kратко је рекао да неће открити детаље, али да постоје капацитети који поткрепљују очекивања да ће Русија бити у стању да заврши радове у блиској будућности.

„У Америци су Божићни празници, иду и Новогодишњи, и ово је период када се дају бомбастичне изјаве. Питање је шта може да се деси до краја и шта ће у том периоду бити урађено, али оно што је битно је то што су врх руске државе и Гаспрома изјавили да не одустају од градње гасовода“, објашњава стручњак.

Међутим, указује и на то да ће једна врста шамара Америци бити и то што ће 8. јануара свечано бити отворена морска деоница „Турског тока“ у Црном мору. Подсећајући на речи турског председника Ердогана да Турска није племенска држава и да неће дозволити да им Американци командују, напомиње се да завршетак морске деонице „Турског тока“ значи да би, да су завршени сви гасоводи кроз Балкан, руски гас преко Турске кроз њихове постојеће гасоводе одмах могао да буде дистрибуиран кроз Бугарску, Србију и Мађарску, до Баумгартена у Аустрији и даље до европских потрошача.

Европа неће да купује скупљи амерички гас, који САД на светском тржишту имају коме да га продају. Зато је јасно да Американцима није стало до тога да Европљани купују њихов гас како би САД профитирале, него да имају геополитичку могућност да спрече Русију да економски јача повећавајући свој извоз и јачајући економске односе не само са Немачком, него и осталим чланицама и ЕУ, али и балканским земаљама.

„Изгледа да је Европа заједно са овим новим руководством у Бриселу схватила да треба да гледа своје интересе и да не може баш да буде марионета у рукама, било Трампа, било америчке „дубоке државе“, или лобиста из САД који се противе јачању руске економије и руске политике“, закључио је стручњак за енергетику.

Оставите Коментар