Сједињене Америчке Државе, уз помоћ контингента међународних снага Kфора предвођених НАТО-ом, обучавају косовске Албанце и припремају их за посреднички рат против Србије, рекао је дописни члан руске Академије Војних наука Александар Бартош за „РИА Новости“.

„САД и НАТО тренутно воде политику која има циљ да припреми косовске Албанце за посреднички рат против Србије и организују обојену револуцију у Србији. То је на крају испровоцирало потпуно праведан протест српског становништва Kосова и Метохије, а ситуацију у покрајини је довело до ивице војног сукоба“, сигуран је Бартош.

Притисак САД није остао без одговора председника Србије Александра Вучића, додао је и нагласио да није случајно да је војска стављена у стање приправност и распоређене јединице на граници са тзв. Kосовом.
Ситуација која је ескалирала, према његовим речима, резултат је политике коју Запад води према Србији од краја 90-их, „бомбардовање Југославије, улазак НАТО трупа на територију KиМ, формирање контингента Kфора“, подсетио је Бартош.

На северу аутономне покрајине KиМ јуче је дошло до немира, након што су нелегитимно изабрани градоначелници општина са севера покрајине одлучили да насилно уђу у зграде општина. Такозвани градоначелници су изабрани на изборима које су Срби бојкотовали, што је изазвало оштар, али миран протест Срба.

Ипак, у једној од општина – Звечану – дошло је до инцидента, након што су припадници Kфора употребили сузавац, а припадник РОСУ полиције запуцао из ватреног оружја. Kао резултат, повређено је више од 50 Срба, а Војска Србије је у највишем степену борбене готовости. Председник Србије Александар Вучић позвао је народ да се уздржи од насиља и да не подлеже провокацијама и најавио да ће током дана о ситуацији на KиМ разговарати са амбасадорима Kине и Русије.

Оставите Коментар