Због неуспеха примирја у Сирији на бази „Хмејмим“ се припрема велика група авиона Су-25.

Министарство одбране Русије је објавило да ће послати нову групу авиона у Сирију, а у припреми је још једно слање.

Нова група авиона се шаље јер су САД одбиле да се придржавају даље реализације споразума о Сирији, саопштио је лист „Известија“.

Раније је Вашингтон запретио Москви прекидом сарадње у тој земљи, најавио могуће оптужбе за ратне злочине али и санкције САД ако се не прекине бомбардовање Алепа.

Оно што нису навели је, како планирају да избегну обарање својих авиона, будући да је споразум са Русијом једина ствар која стоји између њих и ракетног система С 400, допремљеног пре годину дана ради обезбеђивања ваздушног простора.

Русија је недавно послала и једни носач авиона у Средоземно море, па се поставља питање како САД планира да заобиђе руску блокаду, будући да само она има дозволу сиријског председника да дејствује у Сирији.

Оно што са руске стране већ месецима представља камен спотицања је, одбијање и неспособност САД да припаднике такозване умерене опозиције одвоји од Ал Каидиних фракција, због чега су на мети Русије, док у САД признају да месецима не нападају Ал Каиду због сарадње са групама које финасира САД.

Стање редовно

Ради јачања ваздушне групе, на базу „Хмејмим“ стигли су бомбардери Су-24 и Су-25, чији број није наведен.

Извори у руској војсци су назвали овај корак „планском ротацијом“, јер се неколико авиона вратило из Сирије у Русију. Притом, за слање у Сирију су припремљени и авиони Су-25.

Иза кулиса

Оно што заправо мучи Пентагон, а сигурно нису цивилне жртве, јесте то да свакодневне саботаже, милијарде уложене у рушење Асада и планови да се снаге ИД прелију у Иран и трајно дестаилизују Блиски Исток – не иду по плану.

Мисија САД, да изазивањем хаоса трајно обезбеде нестабилност региона, и тако створе нова тржишта за оружје и просторе за пљачку сировина, упркос петогодишњим напорима, у Сирији су осујећени за само годину дана.

Руска интервенција, која је почела као покушај да се спасе Асад, на опште изненађење свих страна, показала се много успешнијом. Маратонске боре у Алепу и непрестани вадушни удари, рад на терену и дипломатске иницијативе, успеле су да преокрену ситуацију у овом кључном граду.

Алеп је кључ

Изненадна забринутост САД, заправо није тако изненадна, долази након недавних напада на Асадове снаге, због чега је оптужена у Кремљу да директно делује на страни ИД. Она је само још једна у низу акција које имају за циљ саботажу мировног процеса и увођења поновног примирја, са циљем продужења мигрантске кризе, која би лако могла бити окончана до лета 2017.

Ѕа опстанак сиријског режима, али и победу над терористима, Алеп игра кључну улогу, како звог побуњеника, тако и због положаја. Циљ руских удара у овом граду је да стекну стратешку предност и повежу Дамас и Хомс са њиме, чиме би се формира потпуно ослобођена зона између ових градова.

Оваква зона би омогућила даљи убрзан напредак сиријске војске, која би са оваквим упориштем аутоматски осујетила планове САД да очува улогу побуњеника, који су послења нада за рушење Асада.

Без побуњеника, западне земље немају другог избора осим да заједно са Асадом крену у Борбу против ИД, и невољно помогну спашавање Сирије, или се повуку.

Пресудну улогу у овоме игра Русија, која не пристаје да поштеди никог у Алепу, због чега се американци налазе у пат позицији.

САД за сада нису способне да покрену озбиљнију акцију, па суштину деловања спроводе кроз помоћ побуњеницима оружјем и логистиком, један од главних разлога је и председничка кампања, која би могла да се заврши катастофално по Клинтонову уколико погрешно одигра.

Овакав развој ситуације без сумње представља претњу за ратне планове САД, али велику корист за земље ЕУ, због чега тонови из Берлина и Париза све ређе прате диктат Вашингтона, и отворено подржавају дејства Русије.

У САД постоје две струје, једна која ради на решењу проблема терориста у САД и у главнини представља Стејт департемент, и Пeнтагон, ЦИА и војну индустрију, која настоји да продуби конфликт. Међутим, најновије изјаве званичника САД показују да се ове две струје полако приближавају, па су се пре неколико дана могле чути претње званичника Стејт департмента Џона Кирија, на које је је убрзо одговорио портпарол Министарства добране РФ Игор Конашенков.

Сличан тон могао се чути и од секретара Керија, који је према писању руских медија тајно снимљен како говори на маргинама Генералне скупштине Ун.

На снимку Кери објашњава да за сада не постоји воља да се поведе директна акција против Асада, упркос његовим напорима. Кери такође говори о прикривеној улози Садијске Арабије у овом конфликту као финансијера терористичких група, али и објашњава да су САД руке везане, те да без позива Асада не смеју да пошаљу више трупа у Сирију.

У делу снимка где разговара са активистима опозиције, приметна је и разочараност због непособности САД да уклоне Асада, као и жеља опозиције да војска САД ликвидира сиријског председника, што за Керија представља половично или никакво решење, будући да не доприноси САД.

Ових дана обележава се годишњица почетка руске интервенције, током које је извршено 30 000 удара на положаје терориста, 10 000 летова, која је обезбедила 1 500 тона хуман и заслужна за ликвидацију скоро 5 000 терориста и уништење 200 постројења за прераду нафте под контролом џихадиста.

Прочитајте још: ТРАМПОВ СТРИЦ ПОКРАО ТЕСЛУ: Објављена тајна документа ФБИ, потврђена легенда о “Зраку смрти“! (ФОТО) 

МИЛОШЕВИЋЕВ ПРИЈАТЕЉ ОТКРИВА: Све је било спремно да побегне на Кубу, али он је одбио!

ЗАБОРАВЉЕНА ЛЕКЦИЈА: Радикали линчовали и убили 140 бахатих напредњака, набијали их и на ражањ!

Извор: Спутник, Националист

--