Посланици Европског парламента упутили писмо врху ЕУ у ком траже да се Србија казни због политике према Русији, пишу медији.

Наиме, како наводе Новости, девет посланика Европског парламента из либералне групе „Обновимо Европу“ упутило је писмо председници ЕK Урсули фон дер Лајен и европском шефу дипломатије Ђозепу Борељу, којим траже да се привремено замрзну приступни преговори са Србијом, као и да се нашој земљи обустави финансијска помоћ док не усклади своју политику према Русији.

„У светлу недавних догађаја у вези са агресијом Русије на Украјину, дубоко смо забринути због ситуације која се развија на Западном Балкану, а посебно због очигледног непоштовања обавеза Србије које је преузела као земља кандидат за чланство у ЕУ. Србија је ушла у десету годину преговора о приступању Унији са различитим степеном напретка и отварањем нових кластера пре само неколико месеци. Током ових година, више пута смо наглашавали њену обавезу да прогресивно усклађује спољну и безбедносну политику са смерницама ЕУ и да конкретним акцијама покаже да дели наше основне вредности“, стоји, између осталог, у овом писму чије делове преносе Новости.

Потписали су га потпредседница ЕП и чланица немачке Странке слободних демократа Никола Вер, као и Словенац Kлемен Kрошељ, Бугарин Илхан Kјучук, Литванац Петрас Ауштревичијус, Естонац Урмас Пает, Холанђани Барт Гротијус и Малик Азмани, Шпанац Хосе Рамон Бауса Дијас и Румунка Рамона Стругарију.

„Чврсто смо уверени да Србија показује опасан помак ка ауторитаризму, који је у оштрој супротности са њеном паралелном тежњом за приступањем ЕУ, а ова двосмисленост је достигла кулминацију одбијањем да уведе санкције Русији“, написали су потписници писма.

Наводе, такође, и да је „Србија, нажалост, значајно назадовала у областима као што су владавина права, људска права, слобода медија и слобода изражавања“.

Оставите Коментар