Путин је први пут саопштио име конструктора руске хиперзвучне ракете

Први пут у својој историји Русија поседује најсавременије оружје које нема пандан у свету, саопштио је руски председник Владимир Путин током видео-конференције са конструктором хиперзвучне ракете „Авангард“.

  • Деценијама смо били они који сустижу друге, то се односи и на атомско, нуклеарно оружје, затим стратешку авијацију дугог домета, а затим и ракетну интерконтиненталну технику – рекао је Путин.

Према његовим речима, то је увек стављало државу у врло сложен и чак опасан положај.

  • Било је тренутака када су нам претили, а ми нисмо имали чиме да одговоримо. То је било очигледно, опасно нарушавање стратешке безбедности – признао је председник.
  • Сада, први пут у нашој историји, Русија поседује најсавременије типове оружја који вишеструко превазилазе по снази, брзини, прецизности све постојеће оружје. Такво оружје нема нико у свету. У сваком случају, не за сада – нагласио је Путин.

Руски лидер је саопштио да је Русије морала да направи хиперзвучно оружје након изласка САД из Споразума о противракетној одбрани.

  • Излазак САД из Споразума о противракетној одбрани 2002. године натерало је Русију да почне да ради на хиперзвучном оружју. Ми смо морали да направимо то оружје као одговор на распоређивање америчког система ПРО који би у перспективи могао, фактички, да неутралише наш нуклеарни потенцијал – рекао је Путин.

Путин је први пут саопштио име конструктора руске хиперзвучне ракете – у питању је управо Герберт Јефремов. Он је награђен орденом Андреја Првозваног. Он је упоредио рад на „Авангарду“ са нуклеарним и космичким пројектом СССР-а.

Leave a Reply