Америка све јасније жели да преузме водећу улогу у дијалогу Београда и Приштине, али како шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за Еспресо Србија ће у случају да Вашингтон уђе у дијалог захтевати и да се Москва укључи!

Према писању медија позивајући се на изворе из дипломатских кругова улогу главног преговарача у име Сједињених Америчких Држава у дијалогу Београда и Приштине могао би да добије неко од искусних дипломата, попут помоћника државног секретара Филипа Рикера коме је ужа специјалност Западни Балкан.

Овим би Вашингтон и званично требало да преузме палицу од ЕУ и постане главни играч за Косово.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за Еспресо да Србија неће седети скрштених руку, ако се овај сценарио заиста и обистини.

  • То је све још на нивоу спекулација. Није изводљиво да Вашингтон буде део званичних преговора, а да Русија с друге стране то не буде. Понављам Београд ће у том случају тражити и да Русија буде ту. Москва то једва чека – каже нам Дачић и додаје:

  • Врло је тешко за очекивати да ЕУ преда палицу САД. Бар се то у неко скорије време неће десити. Јасно је да Албанци само слушају Америку и да би волели да то буде тај сценарио, али зато ћемо и ми тражити да Русија буде ту, што да не и Кина?

Најоптимистичнији сценарио који је у оптицају гласи да ће се преговори о решењу за Косово настави за пар месеци, али да ће трајати макар до завршетка америчких председничких избора. Подсећамо амерички председнички избори требало би да се заврше на јесен 2020. године.

--

Leave a Reply