Америка све јасније жели да преузме водећу улогу у дијалогу Београда и Приштине, али како шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за Еспресо Србија ће у случају да Вашингтон уђе у дијалог захтевати и да се Москва укључи!

Према писању медија позивајући се на изворе из дипломатских кругова улогу главног преговарача у име Сједињених Америчких Држава у дијалогу Београда и Приштине могао би да добије неко од искусних дипломата, попут помоћника државног секретара Филипа Рикера коме је ужа специјалност Западни Балкан.

Овим би Вашингтон и званично требало да преузме палицу од ЕУ и постане главни играч за Косово.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за Еспресо да Србија неће седети скрштених руку, ако се овај сценарио заиста и обистини.

  • То је све још на нивоу спекулација. Није изводљиво да Вашингтон буде део званичних преговора, а да Русија с друге стране то не буде. Понављам Београд ће у том случају тражити и да Русија буде ту. Москва то једва чека – каже нам Дачић и додаје:

  • Врло је тешко за очекивати да ЕУ преда палицу САД. Бар се то у неко скорије време неће десити. Јасно је да Албанци само слушају Америку и да би волели да то буде тај сценарио, али зато ћемо и ми тражити да Русија буде ту, што да не и Кина?

Најоптимистичнији сценарио који је у оптицају гласи да ће се преговори о решењу за Косово настави за пар месеци, али да ће трајати макар до завршетка америчких председничких избора. Подсећамо амерички председнички избори требало би да се заврше на јесен 2020. године.

Оставите Коментар