Председник Србије Александар Вучић обратио се вечерас јавности поводом кризе настале формирањем војске Kосова. Он је навео да се Србији пребацује то што је мирном и демократском политиком настојала да заштити своје државне и националне интересе.

Данас је после много година претњи званично формирана такозвана војска Kосова на илегалан и противправан начин. Све што су урадили Албанци урадили су у супротности са међународним правом и сопственим Уставом, показали да им није стало до права и правде, већ до спровођења голе силе и напада на Србију. Ми смо желели мир, уложили смо огромне напоре да сачувамо стабилност у региону, што није било лако. Управо зато смо прихватили Бриселски споразум 2013. године знајући да ће то бити докумет на који ћемо се позивати, јер га друга страна неће поштовати – рекао је Вучић.

Он је истакао да је сада јасно да Албанци нису желели компромис, и да су иза свега што раде имали подршку САД, Велике Британије и Немачке.

– Док смо ми водили дијалог у Бриселу, а и после тога, чак 19 земаља је признало Kосово, а смета им што је 12 земаља повукло признање. Kажу, то није у духу дијалога и то не треба да се ради. Тај дијалог смо наставили и желели компромис. Излагао сам се ризику, личном и политичком, говорећи колико је потребан мир. Био сам на мети критике целокупне српске јавности зато што сам предлагао оно што сам мислио да је једино логично решење – рекао је Вучић.

Приштини, каже, ни дан данас не пада на памет да извши формирање Заједнице српских општина.

– Газити Србију је добро, ми у преговорима треба да учествујемо као пиле које ставља своју главу на пањ. Уколико Србија почне да маше крилима, тим горе по Србију. Желели смо компромис. Ми смо разочарани, али то није никаква новост – додао је он.

Према његовим речима, Србија је упутила захтев за одржавање хитне седнице Савета безбедности УН.

– Спреман сам да лично учествујем на њој. Верујем да „великани“ неће ускратити малој Србији да каже чињенице о томе како се крши право на Западном Балкану и какве су опасности и безбедносни ризици за очување мира ове одлуке. Не верујем да једна малена Србија и њен глас и реч могу да их уплаше. Рачунам да су демократске земље и да желе да чују шта Србија и неки други желе да кажу. Рачунам да ће желети да чују. Неће ваљда на недеморкатски начин да нас надлагасају, са 9-6 или 8-7 у СБ УН и не дозволе да се наш глас чује – рекао је Вучић.

Председник Србије запитао се вечерас на основу ког то акта су Албанци донели одлуку о формирању војске.

– Јасно је да су Албанци на Kосову и Метохији дошли на идеју да кажу да треба да се заокружи државност, али то нису сами смислили, видело се и ко им је помогао. Нећу сада да говорим шта све мислим о америчком амбасадору, није ни време – приметио је Вучић и наставио:

– Све што су урадили је супротно Резолуцији 1244, члану 9, став Б, члан 15 у којима се захтева: демилитаризација ОВK и других наоружаних група косовских Албанца и да ОВK и остале наоружане групе прекину одмах офанзивне акције и придржавају се захтева за демилитаризацију – каже он.

На основу ког акта су Албанци донели одлуку о формирању војске, упитао је Вучић.

– Тражим од свих стручњака да кажу један акт, став, тачку на основу чега су се дрзнули да погазе међународно право. То не постоји. Србија је за њих била крива, јер није изгубила гласање у Интерполу, ЕНЦО, крива јер није изгубила у Унеско, а ниједно од тих гласања није прокренула Србија, напротив – истакао је Вучић.

Додао је да, међутим, нису успели да згазе Србију.

– Мала територијално и по броју становника, али велика по духу, слободарска Србија се супротставила и победила их са све Американцима. Замислите те дрскости да ми тако мали покушамо да чувамо и спасавамо своју земљу? И сачували смо је, кад то нису могли да истрпе, кренули су са таксама. Преживећемо и без 100 милиона профита, али ће бити мука за наш народ на KиМ – каже Вучић.

Вучић се обратио и Србима на Kосову истакваши да зна колико су ови дани тешки за њих.

– Не морате да бринете, Србија ће имати снаге да вас заштити. Србија се неће одрећи свог народа и свог достојанства ни поноса. Свака злоупотреба њихове војске и улаз тамо где је забрањено, у складу са споразумом који је Србија склопила са НАТО и без сагласности српског локалног становништва неће бити дозвољена. Нема уласка на север. Уколико вас буду напали, Србија ће имати снаге да вас заштити – поручио је Вучић.

Србија се, како је рекао, неће одрећи своје тробојке, свога достојанства и поноса.

– Нисам вечерас дошао у униформи да парадирам, ни синоћ ни данас то нисам учинио, нисам ишао у униформи да неког плашим. Немамо кога да плашимо, али немамо ни кога да се бојимо. Не зато што смо велики и јаки, већ зато што смо сатерани у ћорсокак, још само ваздух и слободу да нам узму – а то не дамо ни за шта на свету – рекао је Вучић.

Ми ћемо, каже, присуствовати свим регионалним састанцима, разговарати о даљем очувању мира, али нећемо прихватити полазне позиције у којима ће неко да нам објасни да је у реду да трчимо трку на 100 метара, а да пустимо то што је неко прертрчао 40 метара.

– Прво нека се тај врати на полазну позицију, па ћемо онда да трчимо и да онда покажемо да у тој трци равноправно учествујемо, а не ретко и да побеђемо. То је једина политика коју Србија може да нуди и Србија ће да нуди политику мира, поштовања према свима – рекао је председник Србије.

Хоће, каже, и да се захвали свима који су се са разумом понашали, посебно пријатељима у Москви и Пекингу.

– Примио сам поруку руске државе непосредно пред ову конференцију и веома сам захвалан нашим руским пријатељима на тој поруци. Разговарао сам данас и са кинеским амбасадором Ли Манчангом – рекао је.

Захвалио се и кипарском председнику Анастасијадесу, који је био изванредан и поштен на последњој седници Савета безбедности, земљама ЕУ које нису признале независност Kосова, али и на реакцији мађарске државе, генералном секретару НАТО и другим људима који су на коректан начин реаговали и разумели какве опасности овакве одлуке носе, и одлуке о таксама и о војсци.

– А, они који су то аминовали, морају да знају да су нас довели до ивице и ми више немамо куд и немамо о чему и ни за шта да бринемо. Ми назад више не можемо, немојте ни да покушавате да нас терате назад, немамо куд више – рекао је Вучић.

Све мора да се врати у пређашње стање

Изјавио је да Србију више не интересују нове мере и таксе Приштине, већ да је време да све мере повуку, врате ситуацију на пређашње стање, а онда ће, каже, Србија бити спремна на разговор.

– Не занима нас више да ли ће таксе бити 10 или 15 или 72 или 1.700 одсто. Више нас не интересују ни нове мере. Они разумеју да су прешли праг, и сада је време да повуку мере и да се све врати на пређашње стање, да не буде такси и онда ће Србија да разговара – рекао је Вучић.

Председник је подсетио да је Србија увек чувала мир, јер је „сувише деце изгубила у ратовима“ и да више нема деце за ратовање.

– Међутим, Србија има образ, понос, достојанство, државност и свој поносити народ. Поносан сам на наш народ на KиМ, на оне људе који су као одговор онима који су окачили америчку заставу, окачили заставу Србије на својим домовима, кућама, улицама. Дивно је изгледала та слика. То је слика једне мале, али поносне и слободне земље, док они који немају чиме да се поносе морају да каче туђе заставе да би показали колико су јаки – нагласио је Вучић и закључио: „Не могу да нам укину право на живот, да мислимо, да волимо своју земљу и право да волимо нашу црвено, плаво, белу тробојку, јер код нас других застава нема и нећемо дати никоме да је гази“.

Раније данас Приштина је усвојила три закона којима се отвара пут за формирање косовске војске.

--