Амерички нуклеарни стручњак упозорио је у интервјуу објављеном у четвртак да Иран може да произведе атомску бомбу скоро одмах.

Он је рекао да се Иран приближава тачки да искористи све своје залихе обогац́еног уранијума и да би могао да има седам бомби у периоду од шест месеци.

Дејвид Олбрајт, оснивач и председник Института за студије националне безбедности (ИНСС), дао је интервју за британски „Економист“ недељу дана након што су сателитске слике показале да се тунели копају у близини нуклеарног постројења Натанз у централном Ирану, који изгледа да су 80 до 100 метара дубоко под земљом, што би представљало изазов за ГБУ-57 бомбе, главно оруђе у арсеналу САД за уништавање подземних бункера, за које је недавно речено да достижу дубину од 60 метара.

Олбрајт, који је физичар, рекао је да ц́е напредне центрифуге које могу брзо да обогате уранијум до 90 одсто потребних за нуклеарно оружје бити постављене у најдубљи крај тунела, што ц́е Ирану омогуц́ити да буде незаустављив у пробијању до нуклеарног капацитета.

Ограничења у нуклеарном споразуму из 2015. осигурала су да ц́е Ирану бити потребно око годину дана да произведе довољно материјала за бомбу. Сада, верују стручњаци, то би могли да ураде одмах.

Олбрајтов тим верује да Иран може да обогати свој уранијум до нивоа потребног за бомбу у року од 12 дана. Све што би им требало су три каскаде напредних центрифуга и половина залиха уранијума обогац́еног на 60%.

Они такође верују да би Иран могао да искористи свој обогац́ени уранијум да повец́а своје обогац́ивање на 90 одсто довољно да направи четири нуклеарна уређаја у року од месец дана и два додатна уређаја два месеца касније.

То не значи да Иран планира да постане нуклеарна држава јер још увек нема ракете потребне за испоруку бомби, али Олбрајт каже да ће мање-више моћи да производе оружје по потреби.

Стручњаци верују да би Ирану требало још шест месеци пре него што изврши нуклеарни тест или га састави на систем за испоруку, као што је авион или брод. Састављање нуклеарне бојеве главе на пројектил трајало би годину или две.

Оставите Коментар