Хиљаде радника информационих технологија који имају уговоре са америчким компанијама годинама су тајно слали своје плате Северној Kореји како би развијала програм балистичких пројектила, саопштили су ФБИ и министарство правде.Министарство правде саопштило је јуче да ИТ радници које је Северна Kореја послала да раде на даљину са компанијама у Сент Луису и у другим америчким државама користе лажне идентитете да би добили посао.

Радници су милионе долара које су зарадили слали у севернокорејски програм наоружања, рекли су челници ФБИ на конференцији за новинаре у Сент Луису.

Савезне власти су најавиле заплену 1,5 милиона долара у оквиру истраге која је у току.

Специјални агент задужен за канцеларију ФБИ у Сент Луису Џеј Гринберг рекао је да је свака компанија која је ангажовала фриленс ИТ раднике највероватније ангажовала и некога ко учествује у превари.

„Ова шема је толико распрострањена да компаније морају да би проверавају кога запошљавају“, рекао је Гринберг у саопштењу за медије.

Званичници нису открили имена компанија које су несвесно ангажовале севернокорејске раднике нити када је та пракса почела.

Судски документи наводе да је влада Северне Kореје послала хиљаде квалификованих ИТ радника да из Kине и Русије варају компаније из САД и других држава које би их ангажовале као фриленсере.

ИТ радници су зарађивали милионе долара годишње којима су финансирали севернокорејски програм наоружања.

У неким случајевима, севернокорејски радници су се такође инфилтрирали у компјутерске мреже и крали информације од компанија које су их ангажовале, саопштило је министарство правде.

Оставите Коментар