Руска одбрамбена корпорација „Ростех“ и Обједињена корпорација за изградњу авиона (ОАК) представиле су нови лаки авион пете генерације „Шах-мат“ компаније „Сухој“.

Како је саопштио генерални директор ОАК Јуриј Сљусар, представљени прототип ловца „Шах-мат“ полетеће 2023. године. Он је додао да ће се статичка испитивања летелице завршити за мање од годину дана.

„Они су потпуно јединствени у својој класи, могу да лете 1.500 километара потпуно наоружани, скраћени су полетање и слетање, носе више од седам тона терета, што је за авионе ове класе апсолутни рекорд. Авион је вишенаменски као и све платформе које се развијају и производе“, рекао је Сљусар за „Звезду“.

Генерални директор корпорације „Ростех“ Сергеј Чемезов је подсетио да ловац припада петој генерацији, као и да може да носи до пет ракета класе „ваздух-ваздух“ и друга средства за уништавање. Унутрашње преграде за наоружање су највећег капацитета у својој класи.

„Максимално борбено оптерећење износи 7.400 килограма, домет лета без спољних резервоара је 2.900 километара. То су веома високи показатељи за условно лаке летелице са једним мотором“, истакао је шеф „Ростеха“.

Чемезов је објаснио зашто је летелица добила баш овај назив.

„Филозофија пројекта огледа се у називу летелице: ‘ Checkmate’ у преводу са енглеског значи ‘шах и мат’. Користећи шаховску терминологију ЛТС је лака ‘коњица’ – лака и са великим могућностима маневрисања, а у стању је да изводи неочекиване потезе и да решава исход целе партије“, рекао је генерални директор корпорације „Ростех“ Сергеј Чемезов, говорећи о +називу летелице.

Како је саопштено током презентације „Ростеха“, ловац „Шах-мат“ ће моћи да носи групу беспилотних летелица.

„У блиској будућности авион ће моћи да изводи групне акције са пилотираним и беспилотним летелицама, обједињеним у један систем. Беспилотне летелице ће моћи да размењују информације, да муњевито реагују на променљиву борбену ситуацију, да се аутоматски распоређују и да решавају задатке било ког степена сложености“, рекао је Чемезов.

Према његовим речима, „Шах-мат“ је борбени систем будућности , а на основу њега могла би бити направљена ударна беспилотна летелица.

Он је такође саопштио да ће „Шах-мат“ моћи да се бори против свих врста копнених, ваздушних и морских мета.

„’Шах-мат’ ће моћи да користи читав спектар наоружања и да се бори против свих врста ваздушних, копнених, морских мета и најнапреднијих средстава ПВО“, рекао је шеф „Ростеха“.

Он је додао да је лаки тактички авион „Шах-мат“ „авијациони комплекс који је оптималан за решавање већине актуелних задатака, а уз минималне финансијске трошкове, уз релативно ниску цену авиона и сата летења има веома високу борбену ефикасност.

„Поседује радар са активном фазном антенском решетком која ће омогућити нападање чак и у условима снажних сметњи. Истовремено, систем за радио-електронско ометање и одбрану омогућиће да авион избегава средства за откривање и уништавање“, прецизирао је генерални директор корпорације.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Потенцијални купци авиона су земље Блиског истока, азијско-пацифичког региона и Латинске Америке, рекао је Чемезов.

Нови ловац је премијерно представљен на Међународном авио-космичком салону „МАКС-2021“. Како је раније саопштено, летелица ће се производити у две варијанте – као двосед, али и као беспилотна летелица. Максимално борбено оптерећење новог руског ловца са једним мотором износи 7.400 килограма, а може да развије брзину од два маха.

На основу слајдова из презентације закључено је да ће авион имати станицу са активном фазираном антенском решетком, кружним оптичким и електронским извиђањем и везом широког опсега.

Прве испоруке нових руских једномоторних ловаца „Шах-мат“ планиране су за пет и по година, наводи се у презентацији авиона која је представљена на авио-салону МАКС-2021.

Међународни авијационо-космички сајам МАКС-21 обележава ове године 15. годишњицу постојања. Отворен је у уторак, а трајаће до 25. јула у Жуковском у Подмосковљу.

Оставите Коментар