Шеф посланичке групе Уједињена долина-СДА Санжака Шаип Kамбери изјавио је данас у Народној скупштини да је Србија „недовршена“ држава.

Још увек, како каже, није разрешено питање њене будућности и да због „територијалних аспирација које су још увек јаке“ Србија није у стању да изврши унутрашњу интеграцију.

Kамбери је искористио дан за постављање посланичких питања и Међународни дан људских права да каже и да је “екстремни национализам” који је доминирао током 90тих година у суштини променио само форму.

Реаговао је шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић који је упитао да ли би неки Србин могао да на било којој територији или у било којем парламенту тако како говори Шаип Kамбери у Скупштини Србије.

“Наравно да не би. И то је поштовање националних мањина”, рекао је Милићевић.

Kамбери је такође рекао и да се поштовање људских права никада није налазило високо на лествици приоритета државе и да је након распада Југославије Србија створила једну националну хомогену државу што “искључује компромис са мањинама”.

Додао је да власт ствара “паралелну стварност”, да вређа противнике “стаљинистичким методама” и да је дискриминација свакодневна у Србији.

Kаже и да су државне институције претворене у “бастион напредњака” и да влада ове године није урадила ништа да побољша љдуска и мањинска права.

“Тридесет година од пада једнопартијског система Србија је далеко од изградње модерн, грађанске и демократске републике”, рекао је Kамбери и питао владу које ће мере предузети да се отклоне препреке које спречавају Србију да постане члан ЕУ.

Милићевић који је одговорио Kамберију је такође поставио питање и у вези са новим изјавама албанским лобиста и нове америчке администрације која промовише независност такозваног Kосова.

Милићевић примећује да је то иста реторика истих лобиста који имају предрасуде и мржњу.

“Тзв. Kосово и ојачана Србија никако нису једнаки. Србија је геополитички много значајнија за САД и то је оно што брине протагонисте косовске незваисности”, рекаоје Милићевић.

Оставите Коментар