Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је данас да ће се кандидовати за председника Србије када буду расписани избори, али „никако пре тога“.

„Бићу кандидат грађана. Председник изражава државно, односно национално, а не страначко јединство, а странке своје место могу, треба и добродошле су да пронадју у општем интересу, а не обрнуто“, рекао је Јанковић за суботички портал „Маглочистач“.

Јанковић је казао да ће бити кандидат за председника, али да је за Србију још нужније да има и Заштитника грађана.

„Као и до сада, радићу свој посао строго према Уставу и закону, без узмицања пред било ким. У Србији треба да постоји ред, а не неизвесност и страх“, казао је он.

Јанковић је оценио да људи данас „не одлазе из Србије зато што она није чланица ЕУ, већ Србија није чланица ЕУ управо из разлога због којих они одлазе“.

„За грађане не постоји ништа горе него да Србија оваква каква јесте – разорених институција, без владавине права и социјалне правде, угушених медија, нетранспарентна и корумпирана, уђе у ЕУ. Таква би била лак залогај сваком ко би да нас искористи економски и на сваки други начин, грађани од тога не би имали ништа, а ни оне земље које би да нам помогну“, рекао је Јанковић.

По његовом мишљењу, у Србији треба да се изграде европске вредности, да закон важи за све и да буде „јачи од било чије политичке воље“, а да се фирме отварају због добрих услова пословања, а не тајних уговора са државом.

„Тада ће из Мађарске и Хрватске људи долазити овде да живе. Треба да изградимо Европу у Србији, у Суботици, Лесковцу, Лозници… у сваком граду и селу, не само у Београду“, рекао је Јанковић.

Он је казао да уколико појединци мисле да су „ставови које износи опозициони“, они заправо имају „Устав Србије као највећег политичког противника“.

„Наша снага никада није произилазила споља, већ изнутра. И у региону стабилност не може да се заснива на личним односима лидера, нити смешној трци у наоружању, већ на људским вредностима које делимо, на правним државама, поштовању људских права, здравим економијама, задовољним људима. То су српске и европске вредности којима треба да тежимо“, казао је Јанковић.

Он је указао и да је „гушење медија по Србији“ један од националних проблема на који он указује.

„Ван националне новинарске сцене и Београда постоје хиљаде сјајних новинара и медија који нестају, а то нико не примећује. Без таквих медија, грађани остају без права на информисаност и препуштени су пропаганди“, рекао је Јанковић и поздравио рад и оснивање мањих локалних медија цивилног друштва, попут „Маглочистача“.

Михајловић: Надам се да ће Јанковић поднети оставку

Потпредседница Владе Србије и чланице Председништва Српске напредне странке Зорана Михајловић изјавила је данас да очекује да ће заштитник грађана Саша Јанковић поднети оставку на ту функцију пошто је најавио да ће се кандидовати за председника Србије. „Саша Јанковић коначно је признао оно што моје колеге и ја говоримо већ неколико месеци – да ће бити кандидат за председника Србије. Његово признање је још један доказ тога да је све време користио врло одговорну функцију заштитника грађана за председничку кампању, што није ни морално ни коректно“, навела је Зорана Михајловић у писаној изјави. Она је навале да се нада да ће после одлуке да се кандидује на председничким изборима кандидат Саша Јанковић, како каже, као кандидат грађана, „сада коначно“ и поднети оставку на место заштитника грађана управо због грђана Србије на које се позива.

Стефановић: Јанковић не заступа све грађане

Кандидатуру Саше Јанковића за председника Србије прокоментарисао је и потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић. „Он је већ у кампањи и од тог тренутка мислим да он већ дуго не обавља функцију Заштитника грађана и бави се искључиво политиком. Након формалног најавиљивања кандидатуре потпуно је јасно да имате политичку агенду и циљ и да не заступате све грађане, већ оне који се слажу са неком вашом политичком идејом и политичким циљем“, рекао је Стефановић новинарима у Београду. Он је рекао да не види како Јанковић може да буде ефикасан Заштитник грађана ако се бави политиком. „Али то је ствар морала Саше Јанковића и његове перцепције како он жели да се бави тим послом“, рекао је Стефановић.

Прочитајте још: 
ШАРОВИЋ ОПЛЕО ПО РЕЖИМУ: “РТС и РТВ су независни од здравог разума и грађана чија средства троше! “ (ВИДЕО)

Извор; Бета