Историја је увијек имала проблема са ослобађањем оних правих истина. Ствар је увијек била у рукама оних који су одлучивали шта ће да буде истина, казао је историчар Салих Селимовић.

Истиче да је то одувијек био проблем, не само данас.

Селимовић је објавио 14 књига који су плод истраживања поријекла Срба Муслимана са наших простора.

„Моја је жеља била да се утврди право поријекло нашег народа, без обзира на вјерску припадност. Моје је презиме било Вујовић. Тачно 1650. године је мој предак примио ислам. Ми смо Херцеговци“, казао је Селимовић.

Говорећи о насељавању Албанаца на Kосмет, Селимовић наглашава да се радило о егзодусу хришћанских народа.

„У тзв. Бечком рату, крајем 17. вијека на овим просторима је дошло до праве катастрофе. И муслиманско и православно становништво је страдало. Цијела стара Србија, Пештер и Kосово остали су празни. На тај празни простор кад се рат завршио Kарловачким миром, скадарски везир Махут-паша Бушатлија преселио је нека малисорска племена на Пештер а неки су се спустили на Kосово. Малисори, који су били католици, почели су брзо да се исламизирају, јер је османска власт уочила да ће тако бити на њиховој страни“, каже Селимовић.

Истиче да се Албанци на Балкану појављују тек око половине 11. вијека и поријеклом су са Kавказа.

„Албанци су млада нација, створили су их Аустроугари. Границе Албаније су одређене тек послије Првог свјетског рата. Циљ је исти и са Црном Гором – Црна Гора је одвојена да Србија не би имала излаз на море, а самим тим ни Русија“, казао је овај историчар.

Он је казао да је старе обичаје памтила женска популација, посебно су Муслиманке памтиле хришћанске обичаје.

Оставите Коментар