САВРЕМЕНИ противоклопни ракетни систем „Корнет“, руске производње, испоручен је Србији. Тиме је окончана још једна фаза модернизације оружаних снага, која је подразумевала набавку једне од најпоузданијих ракета за борбу против тенкова на свету.

Ново наоружање у нашу земљу стигло је, према незваничним информацијама, у четвртак увече, а допремљено је руским транспортним авионом „иљушин 76“, који је слетео на војни аеродром „Пуковник пилот Миленко Павловић“ у Батајници. Ракете и лансери шлеперима су транспортовани ка војним складиштима, где ће бити обављена процедура пријема. Предстоји фаза тестирања и формалног увођења у наоружање Војске Србије.

Систем „Корнет“, који се набавља преко руске извозне компаније „Рособоронекспорт“, сматра се самим врхом противтенковске и противоклопне ракетне технике. Реч је о вођеном и лако преносивом систему, чије се ракете ласерски наводе на циљ. „Један хитац, један непријатељски тенк мање“, фраза је која описује ефикасност руских ракета.

План српских наручилаца јесте да га у нашим оружаним снагама примени у пешадијским јединицама, као ударна снага домаћих оклопних возила „милош“. Руски „убица тенкова“ требало би да замени домаћу противоклопну ракету „маљутка“, која чак и у модернизованој верзији више не може да издржи озбиљеније технолошке изазове.

Вођена ракета „корнет“ калибра 152 милиметра, према званичним перформансама, има домет до осам километара, а пробија оклоп дебљи од метра. Ефикасно се користи за уништавање бункера и утврђених објеката и оклопних возила и друге технике. Ради по принципу „испали и заборави“, а дејствује са постоља, војних возила, па чак и са летелица.

Ракете „корнет“ део су успешне вишегодишње српско-руске војнотехничке сарадње, којој је дат нови импулс на последњем сусрету председника Русије Владимира Путина и српског шефа државе Александра Вучића у Сочију. У оквиру неколико „пакета“ наоружања Војсци Србије до сада су стигли ловци „миг-29“, тенкови Т-72, борбена возила БРМД-2…

Током последње деценије, овим системом су наоружане војске више десетина држава широм света. Колико је познато, највише корисника је из Азије и Африке, а „корнетом“ располажу и богате армије УАЕ и Саудијске Арабије. Србија је трећи европски корисник, а убојите ракете већ се налазе у наоружању Грчке и Турске.

https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1069619/salje-maljutku-penziju-srpskim-oruzanim-snagama-isporucen-pouzdani-ruski-protivoklopni-raketni-sistem-kornet

ЈАЧИ И ОД „ЛЕОПАРДА“ И „АБРАМСА“

РАКЕТА „корнет“ рођена је у заводу у руском граду Тули, који има вишедеценијско искуство у ракетним иновацијама. Стручњаци из овог завода осмислили су и ракетни ПВО систем „Панцир С1“, који је од прошле године такође у Војсци Србије. Прво ватрено крштење „корнет“ је имао 2003. године. Сматра се „заслужним“ за успешно уништавање више турских тенкова „леопард 2“, немачке производње на бојишту Сирије. На његовом нишанском ласерском снопу нашли су се и амерички „абрамси“ и израелске „меркаве“. Ови гусеничари сматрају се врхом светске тенковске технологије.

Оставите Коментар