Свечано отварање бисте јунака Русије, пилота Романа Филипова, одржано је на територији јуришног ваздухопловног пука Источне војне области у селу Черниговка, Приморски крај.

Споменик су отворили командант 11. армије Ваздухопловства и ПВО Источне војне области Владимир Кравченко, командант јединице и гувернер региона, након чега су учесници положили венце и цвеће. У његову част цвеће су положили млади Јунармејци и ученици патриотских клубова.

На крају меморијалног скупа, особље ваздушног пука је марширало у свечаном маршу.

Потом је одржан свечани лет Су-25СМ, Су-24, МиГ-31БМ, Су-35 и Ка-52 хеликоптера преко аеродрома, а акробатски тим Соколова Русије показао је акробације за све окупљене.

Мајор Роман Филипов погинуо је 3. фебруара 2018. године у Сирији док је обављао своју службену дужност. Приликом прелета де-ескалацијске зоне у покрајини Идлиб, авион Су-25, који је контролисао пилот, оборен је од стране илегалних терористичких банди. Мајор Филипов се катапултирао и слетео на територију под контролом милитаната. Пилот је водио сам битку против вишеструко бројнијих непријатеља, а када се непријатељ приближио минималној удаљености, разнео се гранатом.