ЗАЈЕДНИЧКИ комитет ЦЕФТА одбио је захтев Косова да у Споразуму о слободној трговини на Балкану буде представљено као самостално, без УНМИК-а, саопштило је Министарство индустрије, предузетништва и трговине, пренела је приштинска Коха.

– Заједничка комисија није одобрила захтев министарке Розете Хајдари због изостанка консензуса. У међувремену, Косово се успротивило усвајању министарских закључака и три нацрта одлука, укључујући и одлуку коју је предложила Србија о признавању програма овлашћених економских оператера и буџета из којег се плаћа особље ЦЕФТА – наводи се у саопштењу ресорног министарства уз напомену да комисија одлуке доноси консензусом.

Како се наводи у саопштењу, одлука је донета на састанку одржаном у среду. Хајдари је писмо упутила 24. септембра, захтевајући да Косово буде представљено као независно и да се ова тачка стави на дневни ред иако га је блокирала српска страна.

– Црна Гора се такође успротивила разматрању писма. Међутим, председавајући ЦЕФТА министар из Северне Македоније Крешник Бектеши дозволио је да се размотри захтев Косова – наводи се.

Хајдари је навела да овај захтев не би требало посматрати као политичко питање, вец као неопходност која би олакшала нерешена трговинска питања.

Косово ће се од сада, како је наведено, противити сваком акту Управног одбора ЦЕФТА све док „легитимни захтев за равноправност не буде прихваћен“, преноси Косово онлајн.

УНМИК је као привремена мисија УН потписао ЦЕФТА споразум 2006. године у име Косова, а потом је издао саопштење према којем ће важење ЦЕФТА споразума зависити од будућих косовских власти.

– Сада када УНМИК више нема извршну власт на Косову, министарка Хајдари је захтевала да се косовске власти представљају као равноправна страна. Принцип једнакости, недискриминације и транспарентности је гаранција за напредовање ка бржем економском развоју и интеграцији у ЕУ – навело је министарство у саопштењу.

Додали су да, супротно ставовима Косова, српске власти сада забрањују транзит робе.

– Косовски извозници не испуњавају поруџбине европских земаља, посебно Немачке и Швајцарске – наводи министарство уз напомену да ће овај проблем саопштити партнерима у Бриселу.

Оставите Коментар