Србија подржава све иницијативе Русије. Желимо да заједнички учествујемо у свим међународним активностима. Kонкретно, разматрали смо учешће оружаних снага Србије у разминирању у Сирији, укључујући и Палмиру – рекао је министар Ђорђевић.

Војска Србије жели да учествује у операцијама уклањања мина у Сирији, укључујући и град Палмиру, рекао је министар одбране Србије Зоран Ђорђевић после састанка са руским министром одбране Сергејем Шојгуом у Москви, на маргинама Шесте московске конференције о међународној безбедности. Шојгу је, у разговору са Ђорђевићем, изјавио да Москва и Београд потврђују заинтересованост за развој сарадње у војној и војнотехничкој сфери.

– Србија подржава све иницијативе Русије. Желимо да заједнички учествујемо у свим међународним активностима. Kонкретно, разматрали смо учешће оружаних снага Србије у разминирању у Сирији, укључујући и Палмиру – рекао је Ђорђевић, а преноси Тас.

Према Ђорђевићевим речима, неопходно је постарати се да српске и руске оружане снаге буду заједнички представљене у међународној арени, наводи агенција.

Руски министар одбране је током конференције, у разговору са Ђорђевићем, изјавио да Москва и Београд потврђују заинтересованост за развој сарадње у војној и војнотехничкој сфери.

– Наши редовни састанци потврђују још једном нашу посвећеност унапређењу сарадње која је успостављена и успоставља се међу нама како у војној тако и у војнотехничкој сфери – рекао је Шојгу, а преноси Спутњик.

Према речима руског министра, Русија у Србији види поузданог, провереног партнера који се такође води основним принципима међународне безбедности.

– Нажалост, свет није мирнији, стабилнији и догађаји последњих деценија, повезани са обојеним револуцијама и разним врстама инвазија и насилног обарања руководства земаља, ни до чега доброг нису довели – додао је он.

Победа Александра Вучића на председничким изборима у Србији појачала је убеђење Русије да ће пријатељски и партнерски односи јачати, додао је Шојгу, преноси Спутњик.

– Молим вас да га поздравите и пожелите му много успеха – додао је руски министар.

Двојица министара анализирали су и досадашњу, као и перспективе будуће билатералне војне сарадње, уз констатацију да се односи у области одбране унапређују упркос комплексном окружењу, саопштило је Министарство одбране.

Ђорђевић и Шојгу сагласили су се да Србија и Русија брижљиво штите своје односе дефинисане Декларацијом о стратешком партнерству.

Ђорђевић је рекао да је Србија посвећена војној неутралности, те нагласио да напредак у приступним преговорима за пуноправно чланство у ЕУ никако не умањује сарадњу коју остварујемо са Руском Федерацијом.

Србија је веома заинтересована за проширење сарадње са ОДKБ у овој и наредним годинама, те је Ђорђевић потврдио намеру да се активност у тој организацији подигне са нивоа посматрача на ниво активног учесника, већ од септембра 2017. године, када ће у Kазахстану припадници Војске Србије активно учествовати у вежби “Нераскидиво братство 2017″.

Ђорђевић је рекао да је Србија спремна да прихвати и организацију Омладинског форума на тему “Актуелни проблеми обезбеђења евроазијске безбедности”, те је захвалио министру Шојгуу на понуди за школовање српских кадрова у Сибирском институту за обуку кадрова за борбу против наркотика.

Учешће на предложеним активностима размотриће се у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, потврдио је Ђорђевић.

Српски министар одбране захвалио је руском колеги на позиву за његово учешће на Међународном војно-техничком форуму “Армија 2017″, као и на свеукупној подршци коју Русија пружа Србији.

Помоћ коју Русија пружа Србији у борби за очување територијалног интегритета и суверенитета на простору Kосова и Метохије је од изузетне важности за нас, посебно у тренуцима све грубљег угрожавања наших националних интереса, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је истакао да и поред појединих неумесних изјава које долазе из суседства, Србија као највећа држава и лидер у региону наставља да буде промотер стабилности у том делу Европе.

Извор:  Telegraf.rs / Taнјуг / РТС