Политика ЕУ доживела је апсолутни колапс у Великој Британији, а нова Брегзит странка Најџела Фаража освојила је више гласова од конзервативаца и лабуриста заједно. По тренутним подацима Брегзит странка има 39% гласова, више него дупло у односу на прву про-ЕУ странку Лабуристе. Поред Брегзита и анти-ЕУ странка УKИП освојила 6% гласова.

Упркос цензури медија и политичком насиљу које је захватило Велику Британију, Брегзит странка предвођена Најџелом Фаражом лидером кампање за Брегзит 2016 године, однела је убедљиву победу на изборима за европски парламент.

По прелиминарним резултатима Брегзит партија освојила је 39 одсто гласова, док се на другом месту налазе левичарски лабуристи са далеких 20% мање, то јест са свега 19% подршке грађана.

Kонзервативна партија бивше премијерке Терезе Меј освојила је само 7% гласова, а аналитичари оцењују да је то последица одлуке а се проневери демократска одлука са референдума о Брегзиту и погази законом прописани рок за излазак из ЕУ. Мејевеа је пре оставке позивала да се поништи одлука са избора и распише нови референдум.

Брегзит странка је тиме освојила више гласова од 2 историјски најјаче странке у Британији јер конзервативци и лабуристи сада заједно имају 26% подршке наспрам чак 39% Брегзит партије.

Ексер у ковчегу ЕУ, забила је странка УKИП. Бивша странка најџела Фаража освојила је 6% подршке грађане скоро колико и конзервативци упркос оптужбама да је нови лидер Џерард Батен наводно водио политички некоректну кампању, а поједини кандидати УKИП-а добијали су и забране на друштвеним мрежама.

Поред наведених странака Либералне демократе освојили су 17%, Зелени имају 8, а партија „Промени УK“ освојила је 4 одсто гласова.

Насиље ЕУ активиста пред изборе изазвало контра-ефекат

Kампању у ЕУ обележило је и насилничко понашање и провокације присталица ЕУ.

Тако је лидер опозиције Најџел Фараж нападнут током кампање у Њукаслу, када му је присталица ЕУ на одело бацио милкшејк.

Нападач је узвикивао да је Фараж наводно расиста иако председник Брегзит странке никада у својој каријери није имао расистичке испаде. Напад је изазвао контра ефекат и забринутост у британској јавности од насилничког понашања које се врши у име ЕУ и политичке коректности. Поред Фаража и независни кандидат Томи Робинсон је нападнут током кампање од стране миграната.

Оставите Коментар