Посета председника Русије Србији није била главна тема у институцијама Европске уније, али се о њој говорило у медијима и у приватним разговорима, јавља РТС.

Бриселски портал Јуроактив, који прати дешавања у ЕУ и земљама кандидатима, преноси закључак АФП-а да је Владимиру Путину у Србији приређен дочек као да је рок звезда.

 

Уз напомену да је ЕУ главни економско-трговински партнер Србије (са око 70 одсто од укупно свих донацијa), а да Русија, како наводе, није ни у првих десет – овакав третман руског председника Јуроактив објашњава емотивним разлозима, који су посебно изражени у последњих десетак година због руске подршке Србији око Косова.

Неки други коментатори у Бриселу наводе да Русија покушава да покаже да и даље има утицај на Балкану, односно да преко Србије Путин покушава да учврсти став оних земаља које нису на путу ка НАТО-у, да при том ставу остану – упркос чињеници да је већина земаља региона део или на путу да постане део алијансе.

С друге стране, у институцијама ЕУ кажу да не коментаришу посете других шефова држава.

Поручују да је Србија сама одредила европске интеграције као свој стратешки приоритет и да се очекује да се понаша у складу са тим, како би тај циљ могао да буде остварен.

РТС истиче да нису сви у институцијама ЕУ, па ни у земљама чланицама, подједнако осетљиви на блиске односе Србије са Русијом.

Неке земље у источној Европи, балтичке земље, али и поједине у западној Европи осетљивије су него неке друге.

Они који су критичнији сматрају да је једна ствар не уводити санкције Русији јер то није у вашем интересу, али да однос који је показан током посете руског председника „није примерен за земљу кандидата“.

У европским круговима истичу да су европске интеграције нешто што би требало да буде избор саме Србије, у ком правцу жели да иде и какво друштво жели да гради – а да није реч о такмичењу између Брисела и Москве за наклоност грађана Србије.