Шта су нас научиле литије?

Из литија смо сви извукли велику поуку, да кад смо сложни можемо све, а ако слоге нема, лако нас је подијелити, а још лакше завести.

Једино што може коначно побиједити хоботницу и све њене пипке је СЛОГА. Тога се плаши и бивши режим, све његове сателитске партије, као и оне партије које су навикле на удобност опозиционог лешкарења. Јер, јасно је да би ДПС већ био потпуно политички уништен да смо након 30. августа сви остали уједињени и сложни.

Зато је мисија велике НАРОДНЕ KОАЛИЦИЈЕ на чијем челу је Дејан Вукшић јасна: ми желимо и градимо слогу, јер ако ње нема, нема ничега. Доста је Црна Гора била синоним за земљу у којој два рођена брата не говоре. Предуго је ово била држава у којој је Ђукановић пред сваке изборе извлачио нове адуте, а његов адут сваки пут била је неслога коју пласира међу људе.

Зато је НАРОДНА KОАЛИЦИЈА настала баш у вријеме кад се сви цијепају и разједињавају. Није чудо што гласачки листић има толико бројева и листа, јер се показало какав је ко. Превише политичара и партија жели приграбити само за себе ђелић моћи, потпуно несвјесни да тако чине штету Црној Гори и народу.

Народ нема више стрпљења за политичке авантуре, оне који обећавају брда и долине, себично-амбициозне политичаре и професионалне Србе каријеристе. Ми смо све наше ситне разлике ставили по страни, све са једним циљем, да се удружимо, јер само заједничким снагама можемо се снажније и сложније борити против свега што долази.

Не смијемо се заваравати, пред Црном Гором и њеним народом предстоји још борби, још увијек нису нестале мрачне структуре претходног режима, још увијек су институције на климавим ногама, а они који претендују да преузму власт у Црној Гори очигледно немају визију јединства. Нису до краја дорасли задатку, да у потпуности опораве Црну Гору.

Од економије се живи, али није нам само она важна. Изузетно је важна срећна породица као темељ здравог друштва, снажна и системска подршка самохраним родитељима, пуна равноправност особа са инвалидитетом, школе без вршњачког насиља, безбједно друштво и истинска борба против организованог криминала и корупције, враћање права народу да се пита и одлучује на референдумима, сигуран кров над главом кроз правичну легализацију, системска подршка подстанарима, очување природних ресурса Црне Горе… Зато НАРОДНА KОАЛИЦИЈА за сваку од наведених области има спремна законска решења која ћемо предати у процедуру одмах након конституисања новог сазива Скупштине Црне Горе.

Истовремено НАРОДНА KОАЛИЦИЈА ће се снажно борити за очување исконског бића Црне Горе. Његошева капела је у срцима људи, а њено мјесто је на Ловћену. Највећи интелектуалци Црне Горе и Југославије били су против рушења капеле. Изградња Његошеве капеле није ретроградна идеја, већ идеја о помирењу народа, како би се Црна Гора вратила себи. НАРОДНА KОАЛИЦИЈА вјерује и бориће се за то да вратимо Његошеву капелу, јер тако враћамо дуг народу Црне Горе и Црној Гори.

Ако се већина становништва на попису изјаснила да говори српским језиком, све друго осим проглашења српског језика за службени језик било би непоштовање народне воље. Ако је пао режим Мила Ђукановића, како је могуће да се народу Црне Горе није омогућило да се изјасни на попису и ко се то плаши резултата? Народна коалиција бориће се за право да се народ пита, као и да се резултати тих одговора поштују у потпуности као што доликује савременим демократским друштвима. Не можемо селективно примјењивати демократију. Вријеме је за апсолутну правду.

Српски народ у Црној Гори деценијама је био дискриминисан. Такође, многим про-српским партијама народ је служио само као број, као гласачи који ће им омогућити да уђу у посланичке фотеље, а послије тога би занемаривали права Срба у Црној Гори и њихове проблеме. Зато ће НАРОДНА KОАЛИЦИЈА бити посвећена управо народу, јер ће људи коначно имати представнике који ће се борити искључиво за права народа, а не себично за своје личне интересе.

Листу НАРОДНЕ KОАЛИЦИЈЕ предводи Дејан Вукшић, човјек без мрље, дугогодишњи судија и адвокат, човјек који је обављао најодговорнију функцију у земљи у најтежем тренутку. Директно се, као први човјек Агенције за националну безбједност, сукобио са мафијом и није им узмакао ни корак назад. Зато је и смијењен одмах након што је формирана мањинска Влада уз подршку ДПС-а.

Људи окупљени око Дејана Вукшића у НАРОДНОЈ KОАЛИЦИЈИ су дугогодишњи борци за правду и народну вољу: Марко Милачић испред Праве Црне Горе, Маја Мршуља испред Демократске Српске странке, Владислав Дајковић испред Слободне Црне Горе, др Новица Станић испред Покрета за Пљевља, Младен Премовић из Демохришћанског покрета… Свако то име гарантује да кад они буду у прилици да се боре за народ, да ће дати све од себе како би одговорно и ефикасно урадили све за бољи живот српског народа у Црној Гори и сваког грађанина у њој.

Извуцимо што више поука из литија. Присјетимо се снаге наше слоге. Присјетимо се непрегледне колоне људи који у миру корачају тражећи правду и права. Људи су тада пронашли себе и свој пут. НАРОДНА KОАЛИЦИЈА наставља тај пут, а наш циљ је сложна и боља Црна Гора!

Заокружите број 5, ако мислите добро себи, народу и Црној Гори!

Оставите Коментар