У Цркви Светих апостола у Бијелом Пољу, 6. фебруара служен је Молебан Пресветој Богородици. По одслуженом Молебну, великом броју вјерног народа, обратио се протојереј-ставрофор Дарко Пејић, архијерејски немјесник бјелопољски.  

Отац Дарко се захвалио вјерницима што истрајавају са својом Црквом у заједничкој борби за свету вјеру и очување светиња.

„Са овог мјеста говоримо и говорићемо колико год буде потребно: Повуците Закон! Није ово борба против државе, ово је борба против безакоња. Црква није ни огањ ни мач, није ни чекић, ни наковањ. Црква је тихи лахор, тихи вјетар који у прољеће отапа сњегове, све оживљава и свему даје смисао и живот. Црква је онај мирни и сигурни брод, коме је крманош сам Господ Бог Исус Христос, брод који преко 2 000 година плови овом планетом, узимајући све оне који хоће да се попну, водећи их и уводећи у сигурну и мирну луку.

Знамо да се накупило неправде, да су многи понижени и увријеђени, али вас молим и као свештаник вам кажем, да вас разумијем, јер сви носимо патњу, бол и страдање свог народа. Скоро да нема човјека према коме није учињена неправда, коме није нанијето неко зло и не трпи неку муку, али, немојте у овоме да предузимамо ништа на своју руку. Немојмо да се заклањамо иза Цркве, а радимо по својој памети, да све што радимо радимо уз благослов Цркве. Лијепе су биле литије од града до града, међутим, повећава се ризик по безбједност, ризик од неке провокације или било чега што може ово да наруши.

Нема ништа љепше и величанственије него кад се народ из града и околних села окупи у својим саборним храмовима, јер то и јесте смисао саборних храмова. Много је лијепо да кренемо од сеоских храмова, јер се сви они сливају у овај, сви се напајају и извиру из овог храма. Кнез Мирослав је, прије више од осам вјекова, овај храм поставио као темељ свим околним, да буде сједиште гдје су столовали епископи. И био је мјесто гдје су и светитељи стасали, столовали и водили Цркву своју и народ свој, и биће, ако Бог да, и остаће кроз вјекове. А тај наш ход од храма до храма је најсветији и најузвишенији ход, пјевајући и славећи Богородицу и свете из рода хришћанског“, бесједио је о. Дарко.

Вјерни народ се помолио молитвом Оче наш, а потом су се у литијском ходу упутили ка Храму Светог Николе у Никољцу.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Leave a Reply