Руска војска успешно је тестирала нови војни десантни оклопни транспортер за десантне јединице током великих вежби у централној Русији. Оклопни транспортер је десантиран са комплетном посадом возила – смела техника коју користе само руске трупе.

Фото: mil.ru
Фото: mil.ru

Више од 200 оклопних возила и око 2.500 војника учествовало је на заједничким вежбама Транспортне авијације и Десантних јединица, које су завршене у петак.

Врхунац вежбе било је десантирање новог десантног оклопног транспортера – заједно са посадом.

„Вежбе су прошле добро. Посада је спремна да спроведе борбене задатке. Десантирање БТР-МДМ са тестном посадом у њему је историјски догађај“, рекао је новинарима шеф војног Транспортног ваздухопловства генерал-потпуковник Владимир Бенедиктов. Ниједна друга војска на свету није успешно применила ову ризичну технику, уместо десантирања посада возила одвојено од њиховог возила.

Десантирање оклопних возила са посадом у њима омогућава им да буду спремни за борбу у року од неколико минута након доскока. Јединствена техника је замишљена и имплементирана од стране легендарног команданта Десантних јединица генерала Василија Маргелова.

Први десант ове врсте изведен је још 1973. године с Маргеловим сином, Александром, који је лично командовао тестним возилом. Старији Маргелов је желео да он иде, али совјетско руководство то није дозволило.

Наравно, такви десанти захтевају најсигурније врсте опреме, пошто би било који квар претпостављао смрт за војнике. Да се не помињу материјални губици – извесно саботирање НАТО зрачног система у 2016. години пружило је пример онога што се дешава са борбеним возилом након пада из авиона.

БТР-МДМ десантни оклопни транспортер ушао је у састав руских јединица 2015. године, али никада нису десантирани са посадом до ове вежбе. Возило и његова посада сигурно су се приземљили са надморске висине од преко 1.800 метара. Ново оклопно возило је тешко скоро 14 тона и има два члана посаде, као и 13 падобранаца. Његов претходник БТР-Д, тежио је само осам тона.

Осим оклопних возила, падобранци су по први пут користили два различита типа падобрана током скока из једног авиона – Арбалет-3 и нови падобрански систем „Тандем“. Тандем“ падобран је у току завршног тестирања и очекује да ће ући у опрему десантних јединица до краја ове године.

Све у свему, на вежбама је учествовало преко 200 оклопних возила и око 2.500 војника. Рјазански Десантни пук био је подигнут са два батаљона 2С9 „Нона“ (самоходни минобацач), као Д-30 хаубице, заједно са ПВО одредом и другим јединицама. У вежби је такође учествовало неколико авиона за електронско ратовање и осматрање. Транспортна авијација је учествовала са авионима Ил-76 и Ан-124.

Извор: vostok.rsrt.cominformer.rs