Команда НАТО-а у једном од својих новијих повјерљивих извјештаја изражава сумњу у то да су снаге Алијансе способне да довољно брзо и адекватно одреагују на неочекивани напад Русије, пише „Зидојче цајтунг“. Због тога је, како пише њемачки лист, планирано отварање новог сједишта НАТО-а у Њемачкој.

У будућности ће се брзо премијештање војника и војне технике Алијансе координирати из Улма, њемачког града у покрајини Баден-Витемберг, преноси „Зидојче цајтунг“.

Одлука о стационирању у Улму донијета је услед, како је наведено, агресивне политике Москве и у складу са повећавањем наоружања против Русије.

Изградња објекта требало би да почне већ у јулу. Оснивање новог командног центра НАТО-а на територији Њемачке званично ће бити објављено на самиту министара одбране земаља-чланица Алијансе који ће бити одржан следеће седмице у Бриселу, наводи њемачки лист.

У једном од последњих повјерљивих извјештаја команда НАТО-а изражава сумњу поводом способности Алијансе да довољно брзо и на адекватан начин реагује на неочекивани напад Русије, пише „Зидојче цајтунг“.

Поред Њемачке, још једно сједиште НАТО-а требало би да буде подигнуто у САД, у Норфолку, у држави Вирџинија. Нови командни центар би, како пише лист, требало да осигура поузданију заштиту саобраћаја између Сјеверне Америке и Европе преко Атлантика.

„Ријеч је о заштити рањиве инфраструктуре: Атлантским океаном, на примјер, пролазе каблови за пренос података уз помоћ којих се остварује интернет комуникација и успостављају канали везе“, наводи „Зидојче цајтунг“.

извор