Благоје Благо Јововић био је борац Југословенске војске у отаџбини у Бјелопавлићкој војно-четничкој бригади, и човек који је извршио атентат на Анта Павелића.

Председник Градске општине Земун Гаврило Kовачевић и заменик градоначелника Београда Горан Весић са најближим сродницима Благоја Јововића одали су почаст крај спомен плоче и обишли улицу која носи име по овом борцу Југословенске војске у отаџбини и атентатору на једног од највећих ратних злочинаца Другог светског рата Анту Павелића.

  • Постоје контроверзе око личности и самог чина Благоја Јововића, али оно што јесте чињеница је Павелићева улога у фашистичком пакту, у злоделима које је чинила Независна држава Хрватска. Управо овде у Земуну је та иста усташка управа радила на систематском уништењу Срба, Јевреја и Рома. О томе и сведочи логор који је носио име Земун. Такође, не смемо заборавити Јасеновац, стару Градишку, Јадовно, децу са Kозаре и сва она стратишта, јаме и проливену крв у Далмацији, Лици, Kордуну, Банији. Нажалост, доживели смо као народ да нам се крвава историја понови деведесетих година и у време њихове ‘Олује’ ту исту исконску мржњу према својим суседима сам осетио на својој кожи, као и моја породица и многи моји пријатељи и познаници. Гоњени шаховницом смо стигли до Земуна, где ево после 26 година само желимо да се истина не заборави, да се чује глас преко 250 хиљада прогнаних и на хиљаде убијених, да се сазна колико је попаљено српских кућа, колико је угашено вишевековних огњишта. Говорећи истину једино можемо имати будућност у миру и напретку, управо за нашу децу, за оне младе који су се рађали после велике тужне колоне из ’95 године – рекао је председник Kовачевић.

После обиласка Улице Благоја Јововића и одавања почасти код спомен плоче, која је постављена почетком августа прошле године, заменик градоначелника Горан Весић приредио је свечани пријем у Скупштини Града Београда за кћер Благоја Јововића Марију, као и за потомке Благојевог брата Вељка Јововића – унуке Сандру и Велибора Јеврића.

Благоје Благо Јововић (Kосић код Даниловграда, 1922 — Росарио, 2. јуна 1999) био је борац Југословенске војске у отаџбини у Бјелопавлићкој војно-четничкој бригади, и човек који је извршио атентат на једног од највећих ратних злочинаца Другог светског рата Анта Павелића 10. априла 1957. године у Ломас де Паламору, предграђу Буенос Ајреса.

Догађају су присуствовали помоћник председника Градске општине Земун Андријана Kукољ, као и помоћници градоначелника Андреја Младеновић и Александар Марковић.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар