Прича о самохраној мајци троје деце Невени Шипетић из Чачка која се тешко сналази за храну, одећу и огрев, привукла је велику пажњу јавности, чак и министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића који их је данас посетио.

Шипетићи живе као подстанари, а храну и одећу највише добијају од чачанског Kола српских сестара.

„Молим се да успем да деци створим кров над главом да имају бољу будућност у животу. За сада ми је најпотребније само да имају деца хране, пошто у томе слабо се снабдевамо и да ја почнем да радим”, рекла је Шипетић.

Ђорђевић каже да држава жели да брине о свим грађанима на најбољи могући начин и да је ту за све којима је помоћ неопходна.

“Желимо да пошаљемо поруку да уколико у нашој држави постоје још неке породице које су специфичне, које нису знале или имају недоумицу о томе да ли постоје нека права која имају, а не остварју, да се обрате министарству”, навео је Ђорђевић.

Истиче да је прошле године министарству стигло више од 8.000 порука и питања на мејл, додајући да је одговорено на 90 одсто.“Циљ нам је да упознамо све грађане са њиховим правима”, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је захвалио руководству града Чачка на брзом реаговању и уверен је да ће породица Шипетић на бољи и адекватнији начин бити збринута.

“Видели сте да се ради о дечици која су златна, као и сва друга и која заслужују да имају детињство као и сва друга. Трудићемо се да као држава и министарство будемо одговорни и то право на детињство омогућимо”, изјавио је Ђорђевић.

Градоначелник Милун Тодоровић, рекао је да Град води рачуна о социјалном старању својих суграђан, додајући да се из локалног буџета годишње изваја 345.000.000 динара за социјалну заштиту.

“Нажалост оваквих породица је пуно. Интервенисали смо брзо, обезбедили помоћ. Овде је ситуација мало комплекснија због питања очинства. У сарадњи са министарством и заштитником грађана ућићемо у процеруду утврђивања очинства за друго и треће дете како би Наташа могла да оствари права на одређену помоћ”, истакао је Тодоровић.

Према његовим речима, мајка је пре неколико дана била на разговору у Националној служби за запошљавање, наводечи да је најважније да она има посао и редовна примања.

“Најстарија девојчица је пети разред, одличан ђак и када видите да је неко у оваквим условима веома успешан то је обавеза свих нас да помогнемо”, нагласио је Тодоровић.

Члан Градског већа задужен за област социјалне заштите Драгомир Шипетић, каже да су већ долазили представници Центра за социјални рад и да постоји простор за помоћ.

“Потребно је да овакве породице уђу у систем и важно их је спознати. Три године примам грађане и пажљиво помажемо и објашњавамо шта су њихове обавезе. Град преко Центра за социјални рад и установа издвојио велика средства. Имамо довољно средстава и разумавања за овакве породице, али треба да знају да се пријаве за помоћ”, закључио је Шипетић.

Оставите Коментар